Andorra espera que el complex escenari postelectoral a Espanya no afecti la negociació amb la UE

Els partits polítics del Principat valoren positivament el clima amb què l’Estat veí va celebrar els comicis aquest diumenge i el fet que es mantingués el nivell de participació i estan a l’expectativa de la configuració de govern

Un moment de la jornada electoral d'aquest diumenge.
Un moment de la jornada electoral d'aquest diumenge. ARXIU

El complex escenari polític que ha deixat les eleccions generals espanyoles d’aquest diumenge manté a l’expectativa els partits andorrans, que esperen que una dilatació de la configuració de govern a Espanya, ara que ostenta la presidència de la Unió Europea (UE), no afecti la negociació d’Andorra amb Brussel·les per l’acord d’associació. De forma general, les formacions polítiques del Principat valoren positivament el clima amb què l’Estat veí va celebrar els comicis aquest diumenge i el fet que es mantingués el nivell de participació.

Des de Demòcrates s’assegura que “després de seguir amb atenció el procés electoral a Espanya, celebrem que les eleccions hagin tingut lloc en un context de normalitat, que els electors hagin votat lliurement, que s'hagi combatut l'abstenció -que semblava que havia de ser més important del que finalment ha estat- i que la participació hagi estat fins i tot superior a la de fa quatre anys”. Més estrictament quant als resultats, el principal partit del país apunta que “respectem la decisió de vot dels ciutadans espanyols” i afegeix que “estem a l’expectativa de l'evolució i avenç de possibles acords amb relació a la investidura del futur president del Govern espanyol per poder fer una valoració més global”.

També des de l’òrbita governamental, el president de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi, ha estat ben eloqüent: “Els espanyols han votat i han decidit. Ara a veure quin govern es crea i que sigui un govern ‘amic’”. I afegeix que “ho dic amb tot el respecte a la seva lliure decisió i llibertat democràtica i desitjo que establim bones relacions”. També la presidenta d’Acció, Judith Pallarés, manté que “haurem d'esperar per veure com fan govern i com evoluciona els dies vinents”. Pallarés ha afegit també que “crec que tenint en compte que Espanya té la presidència europea aquests pròxims mesos i que nosaltres estem amb negociacions amb la UE, un govern de continuïtat ens pot facilitar les coses en el sentit que és un camí ja fet i amb un nou govern sempre s'han de fer nous contactes”.

OPOSICIÓ ANDORRANA

Més reaccions. Des del primer partit de l’oposició parlamentària, l’integrant de l’executiva de Concòrdia Clara Grau ha afirmat que “volem ser cautelosos però el que està clar és que la valoració ja l’han fet els ciutadans espanyols acudint a les urnes”. Més enllà d’això, “estem a l’espera de qui serà l’interlocutor” perquè “som conscients que l’aritmètica és complexa, els pactes complicats i fins i tot hi podria haver possibles noves eleccions”.

Grau també ha exposat que “Espanya sempre ha estat un soci important per Andorra i continuarà sent-ho independentment del color polític que tingui el futur govern”. I mentre que Carine Montaner i Andorra Endavant han preferit no fer manifestacions sobre els resultats electorals a Espanya, el Partit Socialdemòcrata (PS), a través del seu president i conseller general, Pere Baró, hi ha fet una lectura en clau positiva.

Alberto Núñez Feijoo (esquerra) i Pedro Sánchez celebrant els resultats.

Relacionat

El PP guanya, el PSOE resisteix, VOX es desinfla i Espanya es veu abocada a pactes complexes

“L’ultradreta no estarà al govern espanyol i això és positiu. I també és molt positiu que hagin perdut vots i escons”. Més punts a favor des de l’òptica del PS és que “l’esquerra no ha perdut gaire vots i el PSOE ha guanyat escons. L’esquerra demostra que no ha perdut potència”. Quant a la relació directa amb Andorra, Baró ha demanat que “hi pugui haver govern el més ràpid possible, tant per l’estabilitat del país veí com per la negociació de l’acord d’associació” amb la UE, tot recordant, ha afirmat el president socialdemòcrata, que Espanya n’ostenta la presidència i com més aviat s’aclareixin les coses a nivell espanyol molt millor per tirar endavant la negociació.

En l’òrbita socialdemòcrata també, l’excap de Govern i representant de Progressistes-SDP Jaume Bartumeu ha assegurat que “estem contents i jo personalment estic content que s’hagi aturat aquesta mena d’embranzida que donava per dada i beneïda l’aliança de l’extrema dreta i el PP”. Bartumeu ha reconegut que “l’escenari que queda és complexe” però com a mínim “no permet” la governabilitat a PP i VOX. “Els progressistes andorrans i europeus en generals ens n’hem d’alegrar”.

Respecte de les negociacions amb Europa, el representant d’SDP admet que “ens estimem més haver de parlar amb uns interlocutors que no pas amb altres” tot i que ha recordat que la suposada finestra d’oportunitat que representa la presidència europea d’Espanya és poc més que una creació de Landry Riba i Xavier Espot. El programa de la presidència espanyol inclou la voluntat d’avançar en l’acord amb els tres petits estats europeus però no posa cap pressa ni cap urgència, segons Bartumeu.

També sobre els resultats electorals i l’escenari polític a Espanya s’ha manifestat el president en funcions de Liberals, Jordi Gallardo. El fins fa poc ministre de Presidència ha constatat que les “eleccions han acabat de portar de nou el bipartidisme dels dos grans partits espanyols. El resultat crec que no deixa satisfet, però, a cap dels dos. Al PP, per què no ha acabat d'aconseguir la majoria suficient per poder formar govern tot i l'augment important de vots respecte a les darreres eleccions generals. Ser la força més votada i amb major nombre d'escons sembla que no li servirà per formar govern. I el PSOE, que ha resistit el creixement del PP, només podrà formar govern obtenint el suport dels partits catalanistes, amb una negociació molt difícil amb Junts”.

Gallardo ha aprofundit una mica més encara en els resultats per indicar que “els partits catalans perden suports tot i ser més decisius que mai”. Perquè “el resultat és un possible bloqueig a l'hora de formar govern, perquè la fórmula que segurament més agradaria a escala europea de la gran coalició sobre la força més votada, a Espanya no sembla possible i, per tant, o es tornaran a convocar eleccions, o hi haurà unes concessions als partits catalans que poden incomodar molt també a la mateixa UE, en un període en què Espanya ha d'assumir la presidència de torn”. Finalment, en clau andorrana, “un resultat de bloqueig no afavoreix els interessos d'Andorra amb el calendari de negociació de l'acord d'associació si el que es volia era avançar durant la presidència espanyola”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending