Andorra Endavant proposa als grups parlamentaris pagar a mitges l’estudi d’impacte sobre la UE

Carine Montaner i Noemí Amador, es reuneixen telemàticament amb dos consellers nacionals de Mònaco per conèixer els motius del trencament de negociacions per l’acord d’associació

Comentaris

Els tres consellers d'Andorra Endavant.
Els tres consellers d'Andorra Endavant.

La presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, i la seva vicepresidenta, Noemí Amador, s’han reunit aquest dilluns per videoconferència amb dos consellers nacionals de Mònaco per conèixer en detall els motius que els han portat a suspendre les negociacions amb la UE. Des de la formació, s’insisteix en la importància de disposar d’un estudi d’impacte i proposen pagar-lo a mitges entre tots els grups parlamentaris.

Montaner i Amador han conversat telemàticament amb els consellers nacionals de Mònaco Marie-Noëlle Gabelli i Régis Bergonzi. Aquest últim, s’ha destacat en un comunicat, és també president de la comissió de seguiment de les negociacions amb la Unió Europea (UE). Les conselleres generals han volgut “intercanviar experiències i conèixer el motiu que els ha portat a suspendre les negociacions de l’acord d’associació”.

En aquest sentit, expliquen que el parlament monegasc va contractar el gabinet jurídic Gide de Brussel·les per a efectuar tres estudis d’impacte amb un cost total de 130.000 euros. A més a més, els consellers monegascos van mantenir entrevistes amb els diversos sectors productius del país i tots, menys l’industrial (representa un miler dels 60.000 llocs de treball del Principat, afirmen en un comunicat), van mostrar el seu rebuig a l’acord d’associació.

El comunicat d’Andorra Endavant també assenyala que des del sector bancari, molt important al Principat de Mònaco, es va mostrar “el recel a l’acord per la impossibilitat de competir a Europa a banda d’aplicar una normativa que els faria augmentar els seus costos”, especialment en l’operativa per lluitar contra el blanqueig de diners.

De la mateixa manera, asseguren que els consellers de Mònaco els han explicat que l’acord d’associació “podia condicionar el futur dels joves per treballar al seu propi país, ja que dues terceres parts de les professions no tindrien sortida”. Tampoc els quedava clar, diuen, el tema de la fiscalitat directa sobre les societats que exporten productes, i l’aplicació de limpost sobre les empreses tecnològiques, les denominades GAFA (Google, Apple, Facebook i Amazon).

D’altra banda, els parlamentaris monegascos els han reconegut que l’acceleració de les negociacions per part de la UE en temes fonamentals com les quatre llibertats i de la competència del Tribunal europeu “els va portar a suspendre la negociació”.

Davant d’aquesta situació, Andorra Endavant afirma que ha contactat amb el mateix gabinet GIDE per demanar pressupost per a l’elaboració d’un estudi d’impacte per Andorra, “el cost del qual es podria compartir entre tots els grups del Consell General”.

Des del grup parlamentari liderat per Montaner, s’assegura que “la temàtica és de la màxima importància i no es pot anar a cegues” i demanen parlar “sobre elements factuals i no en funció de les negociacions o de les percepcions dels uns i dels altres”. Igualment, recorden que fa 9 anys que des del consell General es reclamen aquests estudis d’impacte.

Finalment, expliquen que ara, a Mònaco, han de decidir si es fan públics totalment o en format resum, els estudis d’impacte que han propiciat el canvi d’opinió del govern i asseguren que els consellers nacionals s’han posat a disposició dels grups polítics andorrans per “intercanviar sobre la qüestió”.

Comentaris

Trending