Andorra Endavant plantejarà suprimir la possibilitat de canviar el sufragi en el vot judicial

La formació que lidera Carine Montaner està acabant de perfilar una proposta per modificar la llei electoral que inclourà, també, que es pugui delegar el vot per al dia dels comicis

Noemí Amador i Carine Montaner en la penjada de cartells de les eleccions generals.
Noemí Amador i Carine Montaner en la penjada de cartells de les eleccions generals. A. S.

Andorra Endavant està acabant de perfilar una proposta de modificació de la llei electoral per tal d’introduir-hi, essencialment, dos canvis importants: suprimir la possibilitat que, durant el procés de vot judicial, un elector pugui canviar el sufragi tantes vegades com consideri oportú i, alhora, que es pugui delegar el vot a un altre elector per al dia dels comicis preveient que aquell dia no es podrà acudir a les urnes.

La formació que lidera Carine Montaner ja es va mostrar molt crítica amb el sistema del vot judicial durant les eleccions generals del 2 d’abril passat. Hi va haver un important enrenou que va derivar amb l’actuació legal de l’advocat Emili Campos, desestimada pels tribunals. Alguns dels arguments eren compartits pels uns i l’altre, encara que no hi havia connexió entre les parts. Però està clar que Andorra Endavant veia força dèficits en el sistema del vot judicial, especialment en la qüestió del dipòsit.

D’aquí que es vulgui suprimir la part del dipòsit que, en certa manera, és la que permetia que es pogués canviar la papereta en tantes ocasions com l’elector desitgés mentre s’estigués dins del període del vot judicial. Per compensar el que podria ser una mena de restricció, o per fomentar la participació en els comicis, paral·lelament, Andorra Endavant proposarà que es creï el vot per delegació, una figura que ja existeix en les eleccions franceses, per exemple.

La formació política està acabant de mirar com regular aquest model en el marc del sistema electoral andorrà, però no hi ha dubte que es pretén que una persona amb dret a vot que pel motiu que sigui no pugui acudir a les urnes el dia indicat per fer-ho pugui delegat el seu dret a un altre elector que pugui també votar per ell.

Comentaris (1)

Trending