L’abstenció augmenta entre els joves d’entre 20 i 35 anys

L’enquesta postelectoral de l’AR+I ho atribueix al fet que viuen a l’estranger i no tenen la informació, mentre que hi ha un 35% de crítics amb la política i no se senten representats

Joan Micó durant la presentació de l'enquesta
Joan Micó durant la presentació de l'enquesta Albert Sanjuan

L’enquesta postelectoral elaborada per Andorra Recerca + Innovació posa en relleu que la franja on ha augmentat més l’abstenció és en la de les persones que tenen entre 20 i 35 anys. El motiu principal és perquè viuen a l’estranger, però també hi ha un 35% de crítics amb la política i no se senten representats.

L’abstenció és un fenomen creixent entre els joves i així ho demostra l’enquesta que l’AR+I ha fet després de les eleccions generals del passat dos d’abril. Segons ha explicat el coordinador de l’àrea sociològica, Joan Micó, la franja d’edat on més ha augmentat és entre els 20 i els 35 anys. Una explicació, diu, “és perquè viuen a l’estranger i a vegades es desvinculen de l’activitat política perquè els hi manca informació”.

Del total d’enquestats hi ha gairebé un centenar que es van abstenir. El 21,7% ho va fer perquè estava fora d’Andorra, el que s’anomena abstenció. En canvi, hi ha un 35% que no van anar a votar perquè no els hi agradava cap partit polític i no se sentien representats, no els interessa la política o no creuen en els polítics.

De l’enquesta se’n desprèn que els ciutadans amb dret a vot que decideixen no exercir-lo, però que tenen un cert interès en la política, l’anomenada abstenció activa s’han doblat respecte a les eleccions del 2019, però baixen substancialment vers l’estudi que es va publicar el 2016 (41). En canvi, els qui no voten i l’interès és nul van a la baixa i s’han reduït gairebé la meitat si ho comparem el treball de fa set anys.

SATISFETS AMB LA DEMOCRÀCIA

El 53,6% dels enquestats estan satisfets amb el funcionament de la democràcia, un sentiment que ha augmentat en els darrers dos anys, tot i que també creix els que ho estan poc o gents passant del 25,3% l’any 2021 al 37,1% aquest 2023. Joan Micó assenyala que els motius que exposen fan referència “al funcionament del sistema electoral o que el Govern respon a interessos particulars i no es respecten els drets socials”.

Etiquetes

Comentaris

Trending