Vives considera que les manifestacions per l’habitatge són “un toc d’atenció” als dirigents del país

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep visita el comú d’Andorra la Vella, lloa les millores a Santa Coloma i deixa clar sobre l’avortament que és una qüestió que tracta directament el Govern amb el Vaticà i que es poden trobar “solucions inventives” en el marc d’un camí “llarg, lent i complicat”

Joan-Enric Vives, entre David Astrié i Miquel Canturri, mostrant el record amb què el comú l'ha obsequiat.
Joan-Enric Vives, entre David Astrié i Miquel Canturri, mostrant el record amb què el comú l'ha obsequiat. Toni Solanelles

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep, Joan-Enric Vives, ha reconegut que les manifestacions en relació amb l’habitatge “són un toc d’atenció” per tal de mobilitzar la classe política i els dirigents del país a trobar “mes solucions” sobre una de les crisis més complicades actualment. Vives ha fet un clam perquè “tothom pugui viure, treballar i ser feliç en el nostre propi país”. I ha demanat als polítics que “facin una prioritat” d’aquesta qüestió alhora que ha demanat comprensió a la ciutadania perquè les solucions arribaran amb “molta lentitud”.

Vives visita aquest dijous diverses instal·lacions d’Andorra la Vella acompanyat de diversos representants del comú, encapçalats pels cònsols David Astrié i Miquel Canturri. De fet, després d’estar a l’escola especialitzada de Meritxell, per exemple, l’arquebisbe i cap d’Estat ha fet la visita institucional al comú de la capital, on ha signat el llibre d’honor i ha fet un ampli discurs on ha destacat, a nivell de les actuacions comunals que ha anat veient aquests darrers anys, el gran canvi que ha fet Santa Coloma. Al comú hi havia també la ministra de Presidència, Economia, Habitatge i Treball, Conxita Marsol, i la consellera general i exministra Sílvia Riva. Vives ha saludat efusivament Marsol, abans i després dels parlaments oficials a la sala de consell.

IMG 8534
Joan-Enric Vives saludant Conxita Marsol, en accedir a la sala del consell de comú.

De fet, un dels eixos del seu parlament, força improvisat, en què ha anat introduint elements de collita pròpia i ha apuntat, per exemple, que durant la pandèmia, des del bisbat i la representació del Coprincipat episcopal, es van haver de fer gestions amb responsables de països de l’Amèrica Llatina per mirar de solucionar la crisi dels temporers, ha estat la qüestió de l’habitatge. Fora de l’acte oficial, en compareixença davant els mitjans de comunicació, l’Altaveu li ha preguntat per la qüestió de l’avortament. Vives s’ha apuntat a la ‘via Parolin’. La solució discreta, lenta, però ferma.

El ministre de Relacions Institucionals i Educació, Ladislau Baró, va indicar aquest dimecres al Consell General que a mitjan 2025 hi podria haver una despenalització parcial. D’entrada, al Copríncep li ha semblat massa poc temps. Però després ha rectificat indicant que ell no ha participat de cap negociació i que és directament la secretaria d’Estat del Vaticà i el Govern els que tracten el tema. “És una qüestió un poc major”, ha deixat clar, tot explicant que com en el cas de l’habitatge, també en la interrupció de l’embaràs calen “solucions inventives” que en qualsevol cas sembla que han de ser “lentes, llargues i difícils”.

HABITATGE

Sobre la qüestió de l’avortament Vives no s’hi ha estès massa, més ha parlat d’habitatge, agafant el guant que ja durant el seu missatge de benvinguda li havia llançat Astrié. El Copríncep ha assegurat que “em preocupa que aquest dret constitucional es pugui exercir”. I en aquest marc és quan ha assenyalat la seva voluntat i esperança que tothom qui vulgui pugui quedar-se al país perquè, ha explicat, s’ha trobat joves “que no només estan preocupats pel Tik Tok i els ‘likes’” i li demanen “per problemes de futur” com la qüestió de l’habitatge.

L’arquebisbe assegura que “em preocupa que aquest dret constitucional (el de l’habitatge) es pugui exercir” i recorda que hi ha joves preocupats pel seu futur i per si es podran arribar a emancipar

Per al Copríncep, hi ha raons geogràfiques i econòmiques que fan que sigui en el cas andorrà una problemàtica encara més complexa que en altres llocs. I el lliure mercat tampoc hi ajuda. Amb tot, ha demanat donar prioritat a la recerca de solucions en aquesta matèria que s’ha de posar “en primer pla” especialment per resoldre les dificultats que puguin tenir “els joves, aquells que es volen independitzar i aquelles famílies amb uns sous que no puguin prou alts”.

Per això entén i celebra el cap d’Estat mitrat que la ciutadania es pugui manifestar i mostrar què el preocupa des del respecte i la tolerància. Alhora, també, ha d’entendre que és un problema global que “potser s’havia d’haver previst més” al Principat i que s’hi han de “posar mitjans” malgrat que “hem d’acceptar que és una mica lent” i per això, també, considera algunes vegades s’han donat “injustos tractaments al Govern i als comuns”.

Joan-Enric Vives ha fet una repassada a múltiples coses en l’al·locució institucional emmarcada en la quarta visita pastoral que fa durant el seu exercici com a màxim responsable de la diòcesi d’Urgell. Ha demanat de forma general que “els més petits, els més febles, els que més pateixen i potser els més pobres, que ningú no quedi descavalgat”. I això sí, ha elogiat la transformació experimentada per la parròquia en molts àmbits. Des del poble de Santa Coloma al nucli antic d’Andorra la Vella.

Joan-Enric Vives al costat de David Astrié durant el seu parlament més institucional-
Joan-Enric Vives al costat de David Astrié durant el seu parlament més institucional- Toni Solanelles

El Copríncep s’ha referit tímidament a les negociacions per l’acord d’associació amb la UE o a la crisi de la Covid, atès que el cònsol major, durant les seves paraules, ha ressaltat la pandèmia com un dels moments més complexos del mandat alhora, però, que va demostrar la solidaritat de la població i les sinergies entre administracions. En aquest marc, Vives ha deixat caure que el Coprincipat mitrat va fer més gestions i aportacions (“vam fer alguns esforços internacionals seriosos perquè hi havia alguna actitud estranya d’alguns països respecte els seus ciutadans” que havien quedat ‘atrapats’ a Andorra) de les que han sortit a la llum pública i en declaracions als mitjans de comunicació ha defensat, per exemple, el fet que s’acudís a una brigada de metges i sanitaris cubans perquè donessin suport tant a l’hospital com al Cedre.

Davant d’Astrié i el seu repàs a les actuacions dutes a terme, i sobretot aferrant-se als canvis que ha experimentat Santa Coloma, Vives ha remarcat que vist que als dirigents, a aquells que tenen dots de comandament, “no ens donen grans floretes”, vist tot plegat, l’arquebisbe ha afirmat: “Jo us volia llançar un ram de flors.” Joan-Enric Vives, que també ha tingut un record emocionat per a Toni Martí, la defunció del qual va fer posposar la visita, ha visitat acompanyat de les autoritats diferents indrets de la parròquia. Com el centre esportiu dels Serradells, al qual el Copríncep no hi havia estat d’ençà de l’incendi i la posterior reconstrucció de l’equipament.

Recull fotogràfic: Toni Solanelles // Tony Lara (comú d'Andorra la Vella)

Comentaris (23)

Trending