La rebaixa del lloguer comercial enfronta el PS amb la resta de forces parlamentàries

Els socialdemòcrates consideren que la nova llei òmnibus de mesures per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia hauria d’incloure l’establiment d’una reducció del preu de l’arrendament dels locals destinats a activitats econòmiques

El ministre de Finances, Eric Jover, dirigint-se fonamentalment als socialdemòcrates en una sessió de Consell.
El ministre de Finances, Eric Jover, dirigint-se fonamentalment als socialdemòcrates en una sessió de Consell. Toni Solanelles

Totes les forces polítiques estan negociant un nou paquet de mesures per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Ajuts econòmics i mecanismes laborals protagonitzen una nova llei òmnibus que haurà de ser vigent l’1 de gener i que, en conseqüència, s’hauria d’aprovar en quinze dies màxim. Hores d’ara, hi ha una qüestió transcendent que enfronta el Partit Socialdemòcrata (PS) amb la resta de forces polítiques: la rebaixa dels lloguers comercials.

Els socialdemòcrates consideren que s’ha d’establir per llei una taula que comporti una reducció del preu de l’arrendaments dels locals destinats a activitats econòmiques, tant a nivell de comerços com d’empresaris autònoms, que s’apliqui en funció de la minva de la facturació. I que, com es va fer en les mesures dictades durant el confinament, que aquestes reduccions s’apliquin de manera retroactiva perquè ni l’octubre ni el novembre ni el desembre no hauran estat el que es podia esperar.

En plena negociació, accelerada atès que cal començar a tancar serrells perquè la nova Llei òmnibus pugui entrar en vigor el primer de gener, els grups que donen suport al Govern i en aquest cas també Terceravia consideren que els propietaris de béns immobles ja han fet un esforç molt gran fins ara

Però la resta de l’arc parlamentari considera que això no pot anar així perquè l’administració, l’Estat, en cap moment no ha tancat les activitats econòmiques com sí que va passar durant la primera onada de la crisi sanitària. En aquest punt, però, els representants del PS, segons fonts parlamentàries, consideren que per a molts negocis del Principat el fet que estigui tan restringit com està l’accés de visitants té el mateix efecte que un confinament intern.

En plena negociació, accelerada, però, atès que cal començar a tancar serrells, els grups que donen suport al Govern i en aquest cas també Terceravia consideren que els propietaris de béns immobles ja han fet un esforç molt gran fins ara. De fet, posen sobre la taula que hi ha persones per a qui els ingressos derivats de l’arrendament són els seus únics mitjans de subsistència i que cal calibrar molt segons quines mesures es fan.

Per això, la proposta que hi ha damunt la taula inclou una mena d’al·legat promogut per la coalició governamental en què es convida els propietaris i els llogaters a buscar els millors acords possibles perquè, mantenint l’equilibri necessari, es pugui subsistir, uns i altres, en un moment de complexitat. Hi hauria casos en què aquest fet d’arribar a acords a partir de la negociació entre les dues parts ja hi ha estat. I, segons fonts socialdemòcrates, aquest escenari sempre es pot donar, amb la qual cosa “cal anar un pas més enllà o la xifra de negocis que no podran superar la crisi derivada de la Covid serà molt elevada en pocs mesos”.

Comentaris (5)

Trending