El PS reclama modificar la Constitució per aclarir què és habitatge digne i assequible

El grup parlamentari socialdemòcrata “accepta i respecta” les decisions adoptades darrerament pel TC sobre les mesures urgents en matèria d’arrendaments i la modificació de les lleis de sanitat i seguretat pública

Diversos dels consellers generals socialdemòcrates a l'hemicicle.
Diversos dels consellers generals socialdemòcrates a l'hemicicle. ARXIU

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que cal promoure una reforma constitucional per aclarir què vol dir jurídicament tenir dret a un habitatge digne i assequible. El grup parlamentari socialdemòcrata fa aquesta observació al tomb del darrer pronunciament  del Tribunal Constitucional en què desestima un recurs d’inconstitucionalitat sobre algunes de les mesures urgents adoptades pel Govern en relació amb l’habitatge.

L’Alt tribunal va concloure que la Llei 15/2020, del 26 de novembre, de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu no  vulnera ni les competències dels comuns al permetre reduir al 0% el percentatge de cessió obligatòria ni el dret a un habitatge digne amb les exempcions de determinats requisits d’habitabilitat. Els socialdemòcrates “accepten i respecten” la sentència. Però consideren que “si les mesures de Govern són constitucionals tal i com ha establert el TC, cal treballar en una revisió de la Constitució també en matèria d’habitatge”.

Roger Padreny i Carles Sánchez, durant una roda de premsa.

Relacionat

Aval del TC a les mesures per flexibilitzar el mercat de lloguer

L’objectiu de la reforma, segons ha indicat el grup parlamentari socialdemòcrata en un comunicat, és assolir que “la definició d’aquest dret sigui el més nítida possible, establint clarament el contingut jurídic del dret a l’habitatge digne i assequible, ja que des del grup socialdemòcrata es considera com a un dret essencial i que en ple segle XXI, i després de 28 anys de Constitució, requereix d’un desenvolupament més ampli i reforçat”.

Quant a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el recurs signat conjuntament amb Terceravia+Unió Laurediana+Independents en referència a la Llei 19/2020, del 23 de desembre, de modificació de la Llei 30/2018, del 6 de desembre, qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat, del 20 de maig de 1989, per preveure mesures obligatòries per protegir la salut pública, els socialdemòcrates accepten i respecten la sentència. Tot i així, lamenten que no s’hagi entrat en el fons del recurs i que, per tant, en el dia d’avui no es tingui jurisprudència sobre un objecte encara no legislat fins a l’esclat de la pandèmia.

Comentaris (2)

Trending