El PS considera la figura del ‘temporer d’estiu’ “un pegat” que “precaritza el món del treball”

Els socialdemòcrates plantegen una excepció a la Llei d’immigració perquè no calgui crear una quota específica i els treballadors que ho acordin amb les empreses puguin entrar a la roda permanent

Judith Salazar en una compareixença a la sala de premsa del Consell.
Judith Salazar en una compareixença a la sala de premsa del Consell. Toni Solanelles

El grup parlamentari socialdemòcrata planteja incloure una excepció a la Llei d’immigració per tal que aquells treballadors temporers hivernals i empreses que ho acordin puguin continuar treballant a l’estiu i entrar a la roda de la quota general, sense haver de fer una quota específica, com promou el Govern, que per al Partit Socialdemòcrata (PS) és “un pegat” que l’únic que acabarà fent serà “precaritzar el món del treball”.

Les conselleres generals socialdemòcrates Judith Salazar i Susanna Vela han presentat la seva proposta -o el que és el mateix, les seves esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei d’immigració- per solucionar la manca de personal amb què es troben a l’estiu moltes empreses turístiques, essencialment del sector serveis com els hotels, els restaurants i els comerços. Per ara, els temporers hivernals no poden entrar a la quota general i prestar servei a l’estiu. El Govern planteja una prova pilot amb una figura de ‘temporer d’estiu’ que s’establiria introduint algunes modificacions a la Llei d’immigració.

“Succeir contractes temporals no dona resposta” a les necessitats del país alhora que “és una solució que nega una sèrie de drets als treballadors”

Salazar ha afirmat que “succeir contractes temporals no dona resposta” a les necessitats del país, que ha deixat clar que “són estructurals, no tenen a veure amb la Covid” sinó amb un problema d’atractiu del país, que ha anat caient a mida que cada vegada el poder adquisitiu a Andorra és menor i als països de l’entorn es produeixen millores laborals, econòmiques.

Per al PS, la proposta governamental “és una solució que nega una sèrie de drets als treballadors” perquè hi ha beneficis que ostenten els assalariats permanents dels quals no poden gaudir els temporers, que ho continuarien sent amb el plantejament de l’executiu. A més, ha recordat Salazar, la solució governamental ho és per aquest estiu. Però no per a més endavant. I el PS “no és partidari de solucions curterministes”.

PAÍS ATRACTIU (O NO)

Els socialdemòcrates clamen per tal que als treballadors se’ls pugui “oferir una possibilitat que els atregui i els sigui rendible”. I més si fan la feina ben feta i l’empresari, l’empleador, els vol mantenir en plantilla. I és que Salazar ha assegurat que la proposta governamental tampoc no dóna satisfacció a les necessitats de l’empresariat. Per això és “un pegat”. “Si no fem el país atractiu laboralment, la gent no vindrà. Sobretot tenint en compte el context.” Més encara. la consellera socialdemòcrata ha deixat clar que ningú emigrarà d’un lloc per anar a un altre on han de “perdre condicions laborals”.

I Judith Salazar ha deixat clar que no cal inventar res, com per exemple obligar a actualitzar els salaris amb l’IPC també al sector privat. “No ens hem de plantejar solucions noves si no estem complint les que fa molt reivindiquem.” I en aquest sentit n’ha assenyalat dos: “Que els salaris siguin més alts i que la política d’habitatge tingui un major control.” Per a la parlamentària del PS, ja hi ha un ‘afartisme’ de veure com sistemàticament es rebutja que el salari mínim sigui com a mínim, valgui la redundància, el 60% del salari mitjà. Alhora, cal, ha defensat Salazar, una política més intervencionista en matèria de lloguer d’habitatges.

Comentaris (5)

Trending