El Govern descarta dimissions per la crisi de l’habitatge i assegura estar “atent a les demandes”

El ministre portaveu admet que “és una evidència” que la manifestació d’aquesta Puríssima “va tenir molta representació” però recorda que s’està “davant una problemàtica complexa que necessita solucions complexes” i recorda a l’executiu l’“obsessiona” resoldre una qüestió estructural

Guillem Casal durant la compareixença d'aquest migdia.
Guillem Casal durant la compareixença d'aquest migdia. Toni Solanelles

“Governar és atendre responsabilitats. I si cada cop que tinguéssim una problemàtica haguéssim de dimitir, estaríem dimitint cada matí quan arribem a Govern. Perquè governar és enfrontar-se als problemes i trobar-hi solucions.” La frase és del ministre portaveu, Guillem Casal, quan se li ha demanat si davant la tercera nit en pocs dies que centenars de ciutadans surten al carrer denunciant la problemàtica de l’habitatge l’executiu pensa que hi ha d’haver alguna dimissió com han demanat els manifestants. “Dimitir, no. Aquí estem per treballar i per trobar solucions.”

Casal ha comparegut aquest dissabte per donar compte de l’impacte de la tercera mobilització en menys d’un mes i mig per exigir al Govern que actuï de formi contundent per fer accessible l’habitatge. El portaveu governamental no ha pogut fer res més que admetre, que reconèixer que “és una evidència” que la manifestació “va tenir molta representació”. Amb tot, no creu l’executiu que hi hagi tanta diferència en aquestes reivindicacions amb les que hi ha hagut anteriorment per altres motius. I Guillem Casal ha repassat conflictes fins als anys de la dècada del 1980. “La societat andorrana és una societat que sempre ha mostrat el seu neguit i ho continuarà fent perquè és bo”, ha indicat el ministre, que ha dit que “no crec que la gent tingui menys por a sortir al carrer que en tenia abans”.

De fet, el portaveu de l’executiu ha arribat a assegurar que “aquest Govern és atent a les demandes de la ciutadania i finalment també un dels missatges que en van sorgir era el consens polític que havíem de trobar i el vam trobar i per tant és mèrit del govern i del conjunt de formacions polítiques que també han col·laborat a trobar aquest consens polític”. Casal ha recorregut en diversos ocasions durant la compareixença al terme consens. A considerar que hi ha d’haver un acord global de diverses institucions per trobar solucions a un problema que, ha recordat, no és puntual sinó estructural.

FEINA FETA

De fet, el primer que ha fet Casal només comparèixer davant els mitjans de comunicació ha estat recordar les accions fetes per l’executiu “fins i tot abans de la primera manifestació”, recordat que la qüestió de l’habitatge “obsessiona” el Govern. “Just començar aquesta legislatura hem implementat tres projectes de llei.” I els ha repassat un per un. “El primer, de la moratòria al voltant de les inversions immobiliàries per inversions estrangeres. El segon, l'impost a les inversions estrangeres en béns immobles. I el tercer, la pròrroga dels contractes de lloguer durant tres anys i l'increment de preu d'aquests contractes de lloguer i la funció del preu per metre quadrat.”

Casal també ha indicat que “pel pressupost del 2024 gairebé el 50% de les inversions destinades van destinades a l'habitatge, el que representa uns 30 milions d’euros”. El ministre, que s’ha estimat més no donar cap xifra d’assistents a la manifestació per no entrar en un ball de xifres en què segurament hauria sortit mal parat, ha anat redundant en allò que al seu parer des de l’edifici de Prat de la Creu ja s’ha anat acordant per mirar de redreçar la situació. De fet, ha deixat clar que “el Govern ja era coneixedor d'aquesta problemàtica”.

“La pròrroga forçosa per tres anys dels contractes de lloguer atén aquesta problemàtica de la manera més imminent possible, el més ràpid possible”. I ara “el que cal fer ara és treballar la situació a llarg termini per poder trobar l’encaix perquè a la llarga no ens trobem constantment amb aquesta situació de tensió”

El titular de Medi Ambient i Agricultura, com no podia ser d’una altra manera, ha afirmat que “evidentment la ciutadania té tot el dret del món constitucionalment parlant fins i tot a manifestar-se i a fer saber al seu neguit. A nosaltres, com a Govern, el que ens pertoca és implementar des de l’executiu totes aquestes mesures per intentar pal·liar aquesta problemàtica, que és estructural i que per tant afecta el nostre model econòmic i social de país”. Casal ha recordat que s’ha de tenir en compte que la situació que es viu en l’actualitat “no té una solució fàcil a curt termini, té una solució complexa i per tant a problemàtiques complexes les solucions també són complexes i han de ser variades i han d’atendre la problemàtica des de diversos punts de vista i això és el que estem duent a terme”.

El portaveu governamental s’ha mostrat ferm en què el Govern està fent el que li pertoca i ho fa escoltant les demandes ciutadanes. Així, considera que la “la pròrroga forçosa per tres anys dels contractes de lloguer atén aquesta problemàtica de la manera més imminent possible, el més ràpid possible”. “El que cal fer ara és treballar la situació a llarg termini per poder trobar l’encaix perquè a la llarga no ens trobem constantment amb aquesta situació de tensió”, ha manifestat el ministre.

Guillem Casal, que també ha esmentat la necessitat de modificar la llei d’inversions estrangeres o la relativa a l’urbanisme, ha insistit en el fet que “la problemàtica és estructural” i que malgrat que la “problemàtica principal és l’habitatge” cal que “la solució no només siguin polítiques al voltant de l’habitatge. Són polítiques molt més globals amb d'altres esferes que puguin ajudar a destensionar aquest mercat. I en aquest mateix sentit també hem ampliat la moratòria als habitatges d'ús turístic perquè, al final, també és una variable que ve, d'alguna manera, a distorsionar el mercat de l’habitatge. I això és el que estem fent, és a dir, solucionar la problemàtica des de la seva globalitat”.

I com que s’estan aplicant mesures que l’executiu considera en la bona línia i, alhora, que ja formaven part del programa electoral en què Demòcrates va concórrer als comicis de l’abril passat, no s’escauen les dimissions. Per treballar i buscar solucions, ha dit Casal, “estem aquí” i “des de la nostra responsabilitat treballarem i amb el consens de la resta de formacions polítiques i d'institucions, perquè tots estem al lloc on la ciutadania ha escollit de manera més o menys directa o indirecta, i a tots ens pertoca trobar solucions a les problemàtiques del dia a dia”.

Comentaris (81)

Trending