Els sindicats alerten que sense un increment salarial “la situació al país esdevé insostenible”

Els representants sindicals al Consell Econòmic i Social demanen al Govern que si com sembla no hi ha acord amb la patronal es fixi un augment del preu dels lloguers de l’habitatge molt inferior als dels sous

Carla Guinot i Gabriel Ubach són els representants sindicals que acudeixen al CES.
Carla Guinot i Gabriel Ubach són els representants sindicals que acudeixen al CES. Toni Solanelles

Els sindicats alerten que sense un increment del sou dels treballadors que, a més, estigui per sobre del que pugui pujar el preu del lloguer dels habitatges, “la situació al país esdevé insostenible”. Els representants sindicals al Consell Econòmic i Social (CES) han emès aquesta nit una mena de resposta a la patronal, a la Confederació Empresarial (CEA) i han deixat clar tres coses: que no es pot tenir en compte el poder adquisitiu dels darrers vint anys, que les estadístiques són un embolic i que només el sector financer i la construcció superen el salari mitjà.

Els representants de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), que representen el conjunt de treballadors al CES, es mantenen que un increment salarial del 5% anual en els propers quatre anys és possible i també la incorporació d’una tretzena paga obligatòria, atès que això afavorirà un increment del consum que redundarà en el conjunt del teixit econòmic del país. Creuen que els empresaris poden suportar amb escreix dits increments.

En tot cas, els representants sindicals al CES mantenen que “en cas de no arribar a acord i entenent que la voluntat del Govern és augmentar tant salaris com lloguers, demanem que l’augment dels lloguers sigui molt inferior al dels salaris”. Recorden en un comunicat que “sabem que el preu del lloguer té un gran pes dins del càlcul de l’IPC anual i, per tant, si en aquest augment de lloguers hi incloem els locals comercials, l’efecte sobre les matèries que oferten els diferents sectors, també augmentarà, el que farà insostenible l’augment del poder adquisitiu de les famílies”.

Una reunió entre la CEA  i els sindicats.

Relacionat

La CEA defensa que en els darrers anys el poder adquisitiu dels treballadors ha crescut més d’un 20%

En opinió dels sindicats, s’ha d’afinar el treball estadístic que es fa des de l’administració i calcular amb detall l’evolució, per exemple, del preu del lloguer dels immobles i també de venda dels darrers vint anys. Alhora s’alerta del perill que representa agafar el salari mitjà com a element comparatiu sense tenir en compte les diferències que hi ha entre sectors econòmics del país i, fin si tot, les divergències salarials dins mateix dels propis sectors. Consideren que qualsevol retribució actual que quedi per sota dels 3.000 euros no es pot considerar ni molt menys salvada de dificultats

En fi, segons l’USd’A i el SEP, “sense un augment dels salaris als treballadors i treballadores, la situació al país esdevé insostenible i, alhora, la proposta d’augmentar un 5% el salari de tots aquests treballadors i treballadores és possible i viable ja que no suposa un desgavell gaire important en la majoria de sectors presents al país. Tot i així hem de tenir en compte que dins del càlcul del salari mitjà existeixen diferències substancials entre salaris dins del mateix sector”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending