El PS denuncia que la feixuga tramitació societària està “fent perdre oportunitats al país”

Els socialdemòcrates presenten una proposta d’acord per tal de fomentar el debat sobre la necessitats de modernitzar el sistema de creació d’empreses, ara mateix “obsolet i fora de mercat”

Pere López i Quim MIró durant la compareixença.
Pere López i Quim MIró durant la compareixença. Toni Solanelles

Constituir una empresa, una societat a Andorra ara mateix “és una veritable cursa d’obstacles molt llarga”. De fet, els tràmits que cal fer per dur-ho a terme estan “obsolets i fora de mercat”. Així ho veu el Partit Socialdemòcrata (PS) que, a través del seu grup parlamentari i una proposta d’acord presentada aquest dimecres, pretén fomentar el debat sobre la necessitat de modernitzar el sistema, una tramitació societària que està duent a “perdre oportunitat, i es perden oportunitats que després no tornen”.

Els consellers generals Pere López i Quim Miró han presentat la proposta d’acord com un element, s’ha dit, per agitar el debat i veure si és possible comprometre el Govern a rebaixar els terminis i a canviar les maneres de fer. López i Miró han deixat clar que el sistema de tràmits actuals -molts dels quals encara en paper- “són incompatibles” amb els sectors econòmics emergents, alguns dels quals són els que es volen atreure al Principat i que “demanen rapidesa i agilitat en els tràmits”. Que tot es pugui fer en línia i, si es vol, en anglès, hauria de ser la primera norma.

“No hem arribat als estàndards internacionals que hauríem de tenir”, ha lamentat Miró. López no ha volgut fixar un termini exacte, encara que quinze dies de mitjana per posar en marxa una societat seria una bona xifra

Els dos parlamentaris han lamentat que no pot ser que passin setmanes i setmanes abans no està constituïda a Andorra una societat, sol·licitant dades a vegades d’impossible obtenció. O, en tot cas, poc fiables i complexes. Les darreres xifres del Govern situen en un centenar de dies el termini mitjà per obrir una empresa al Principat. “No hem arribat als estàndards internacionals que hauríem de tenir”, ha lamentat Miró. López no ha volgut fixar un termini exacte, encara que quinze dies de mitjana per posar en marxa una societat seria una bona xifra.

El que pretén el PS és sacsejar la cambra, les institucions, i a partir d’aquí fer posicionar totes les parts i aconseguir que el Govern hagi de forçar la màquina i adequar els processos. I si per això cal modificacions legislatives -com podria ser el cas del marc regulador de la inversió estrangera-, que aquestes es puguin impulsar. López ha demanat “fer les coses fàcils i amb garanties”. I no haver de veure com empreses que podrien instal·lar-se al Principat acaben marxant, ha dit Miró, a Luxemburg, Malta o Estònia. Per als dos parlamentaris socialdemòcrates, l’atractiu de la fiscalitat acaba decaient per les dificultats burocràtiques.

Per això, el president del PS ha reclamat invertir la fórmula actual, que proposa controls previs a la posada en marxa i una manca de seguiment gairebé absolut després, per transformar-la en un control més exhaustiu una vegada les societats ja estiguin constituïdes. Però que aquestes puguin començar a pedalar el més ràpid possible gràcies a l’elaboració de declaracions responsables i l’ús de formularis estàndard que a moltes de les empreses que es volen constituir ja servirien.

I, això sí, “i com es fa a tot arreu”, establir un règim sancionador “important” per penalitzar aquelles possibles anomalies o més que això -“falsedats documentals”, ha citat López- que es puguin detectar en els controls que es facin a posteriori. Per als dos dirigents del PS, que al 2022 es demani que els tràmits en paper es puguin fer en línia no hauria de ser cap cavall de batalla. Al contrari, tanta paperassa suposa “un fre a la creació de riquesa, de negoci”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending