Preocupació al sector dels carburants per la venda d’un milió de litres menys aquest juliol

En el conjunt d’aquest 2022, les importacions en volum han crescut un 21,4% respecte l’any passat gràcies al comportament dels gasolis de locomoció, que s’han beneficiat de l’absència de restriccions en la mobilitat

Sortidors en una gasolinera.
Sortidors en una gasolinera. Toni Solanelles

La caiguda que ha experimentat la importació de carburants aquest passat mes de juliol respecte del del 2021 a nivell de volums, de litres, preocupa el sector, que veu com la recuperació experimentada en el conjunt de l’exercici -gràcies a l’absència de restriccions en la mobilitat enguany- es pot veure frenada. Aquest juliol respecte del de l’any passat s’han importat, a nivell global, un milió de litres menys. Percentualment, la davallada és del 8,57%.

Justament, per la qüestió lligada amb la mobilitat, el que s’ha recuperat molt és la importació dels carburants de locomoció. Però aquest darrer mes, com ja va passar al maig, les xifres també estan en negatiu. Pel que fa als carburants destinats a la calefacció, tot l’any pràcticament s’han importat menys litres que el 2021. Hi tenen a veure, segurament, l’increment de les temperatures, amb un hivern i una primavera molt menys freda que la de l’any passat.

WhatsApp Image 2022 08 04 at 1.47.18 PM

El president de l’associació que aglutina els distribuïdors i importadors de carburant (Assidca), David Porqueres, ha explicat que en la davallada hi coincideixen un munt de factors, aparentment. “Suposo que és una mica per tot: perquè el diferencial no és tan gran, que ha pujat menys gent i també que aquesta pugui veure que a llocs propers de casa seva hi ha alguna oferta molt agressiva i no facin llavors el ple”, ha indicat. I encara hi ha afegit un altre element per fer pensar molt i molt les autoritats nacionals quan descarten aplicar bonificacions per als residents. “També és possible que els propis andorrans prefereixin omplir fora perquè amb el descompte del govern espanyol i altres promocions els hi surt més a compte”.

WhatsApp Image 2022 08 04 at 1.47.18 PM (1)

El sector està a l’expectativa del que passi aquest mes d’agost. En qualsevol cas, el juliol no és gens esplendorós a nivell de litres. Se n’han importat, en global, 11,3 milions quan un any abans havien estat 12,4. La caiguda, ja s’ha dit, a nivell percentual és molt més gran entre el fuel de calefacció (reducció del 12,05%) que en el de locomoció (-8,11). En el conjunt global, en el que portem de 2022, la suma dels set primers mesos en comparació amb els de l’exercici passat deixen encara un balanç positiu.

WhatsApp Image 2022 08 04 at 1.47.18 PM (2)

Globalment s’han importat 96,6 milions de litres de carburants pels 79,6 de fa un any. L’increment en xifres absolutes és de 17 milions i, percentualment, del 21,4%. El creixement dels primers quatre primers mesos va ser molt exagerat. Hi té a veure molt directament, és clar, el fet que la temporada hivernal 2020-2021 va estar marcada per la pandèmia i per les restriccions de mobilitat. El creixement fins ara, en el conjunt de l’any, de la importació dels carburants de locomoció és del 35,4% (18,5 milions de litres més importats). Destinats a calefacció s’ha importat 1,4 milions de litres menys (una reculada del 5,12%).

INGRESSOS

L’encariment del preu dels carburants, evidentment, fa que no es ressentin els ingressos de l’Estat. Ben al contrari. Els ingressos a la duana per les importacions de combustible han crescut de forma molt important aquest 2022 respecte de l’any passat, fins i tot durant el mes de juliol, en que s’han adquirit menys litres de fuel. Els ingressos d’aquest juliol han estat de 4.533.514,02 d’euros pels 4.148.557,62 d’euros del 2021. El global de l’any fins ara encara és molt més exagerat. Durant els primer set mesos de l’any, la duana ha ingressat 32.374.019,17 d’euros pels 21.268.477,01 d’euros que havia recaptat a la mateixa alçada de l’exercici passat.

Etiquetes

Comentaris (32)

Trending