La patronal dilata les trobades per mirar d’arribar a un consens sobre l’augment dels sous

La reunió que inicialment estava prevista per a la setmana que ve, el Govern la trasllada al 30 de novembre perquè la CEA tingui més marge per elaborar una proposta que afini el feble pacte inicial amb els sindicats sobre el salari mínim

Gabriel Ubach i Gerard Cadena, a la dreta, durant la celebració d'una reunió del consell econòmic i social.
Gabriel Ubach i Gerard Cadena, a la dreta, durant la celebració d'una reunió del consell econòmic i social. SFGA

La patronal guanya temps. Fa temps que assegura que no vol adoptar cap decisió sobre l’increment dels salaris per al 2023 fins que no sàpiga quina és la inflació final haguda durant aquest 2022. I per molt que els sindicats -i en algun moment el Govern- han exigit que la solució ha d’estar acordada abans no acabi aquest anys, els representants empresarials van dilatant la situació. De fet, aquesta setmana vinent hi havia d’haver una trobada en la recerca d’un acord consensuat. Però no es farà.

El Govern, segons que ha sabut l’Altaveu, ha comunicat a les parts, i per tant també als sindicats que formen part de la taula de negociació, que la reunió previst per al dia 15 de novembre es trasllada al dia 30. Suposadament, la Confederació Empresarial (CEA) hauria demanat més temps per poder acabar d’elaborar una proposta. Fins ara, s’havia oposat frontalment a qualssevol increment de sou i, al final, en la darrera trobada amb els sindicats haguda fins ara, hi hauria hagut un tímid acord sobre el salari mínim. Un 5% d’increment per al 2023 sempre susceptible a ser revisat en funció de l’IPC. Més enllà d’això, res.

La patronal va amb peu de plom, més encara quan té damunt la taula una petició d’increment salarial del 20% en quatre anys per al conjunt de la massa salarial, més la inclusió d’una tretzena paga real de forma obligatòria. Els representants dels treballadors estarien disposats a acceptar ajustaments en relació amb els salaris més alts i, sobretot, tenint en compte també l’increment del preu del lloguers que finalment el Govern imposi. L’executiu ja ha deixat clar en moltes ocasions que si no hi ha consens entre patronal i sindicats imposarà una solució salomònica.

Comentaris

Trending