Pintat esclata al Consell: "DA s'està passant el país i l'Estat de Dret pel folre"

Comentaris

Pintat esclata al Consell: \"DA s\'està passant el país i l\'Estat de Dret pel folre\"
Pintat esclata al Consell: \"DA s\'està passant el país i l\'Estat de Dret pel folre\"

El debat sobre les esmenes a la totalitat presentades en relació a la revisió del marc pressupostari de la present legislatura ha tingut moments d’alta tensió i un alt consens entre tots els grups de l’oposició a l’hora de criticar les previsions econòmiques del Govern. Especialment contundent ha estat el president del grup liberal, Josep Pintat, que després d’enumerar tot un seguiment d’incompliments legals ha demanat al cap de l’executiu, Toni Martí, que destitueixi el ministre de Finances, Jordi Cinca. Encara més, Pintat ha estat molt clar en afirmar, ja després del debat, que DA “s’està passant el país i l’Estat de Dret pel folre”. També contundent, encara que no tan explícit, s’ha mostrat el president del grup mixt i líder parlamentari del PS, Pere López, que ha considerat com “un petit frau” la posició governamental.

Durant el debat, Josep Pintat ha afirmat que falten molt més de 200 milions per tal que al final de la present legislatura, el 2019, es puguin complir les xifres que preveu el Govern. El president del grup liberal ha acusat una vegada rere l’altra, i en certa manera aquest posicionament ha estat compartit tant pel PS com pels representants d’SDP, de no estar complint amb la normativa legal d’aplicació. De no respectar ni la ‘Regla d’or’ ni la Llei general de les finances públiques. En aquest sentit ha recordat que hi ha diverses societats parapúbliques que sobrepassen el sostre legal d’endeutament. I que per complir la llei només en aquests casos, l’executiu ja hauria d’injectar 209 milions, fet que ja d’entrada fa impossible que l’executiu demòcrata pugui complir les seves pròpies previsions.

Pintat no s’ha estat de dir, per exemple en declaracions a Andorra Televisió, que el marc pressupostari, que és el que fixa les xifres macroeconòmiques a mitjà termini, concretament pels quatre anys que dura la legislatura, “no està fent en base a les lleis en vigor”. I hi ha afegit: “La majoria vota en base a convenciments i en contra de la llei”. I abans d’assegurar que “s’està ‘ningunejant’ el Consell” perquè el Govern i la majoria demòcrata donen per fet que el pressupost s’aprovarà, ha remarcat que “s’està governant no pas en base al que diu la llei”. I aquesta darrera afirmació és la que li ha donat peu a manifestar que “DA s’està passant el país i l’Estat de Dret pel folre”.

Sense tanta contundència o altisonància però en un sentit molt similar, Pere López ha lamentat també el fet que les previsions que contempla el marc pressupostari siguin poc realistes al seu entendre, ja que no preveuen la possibilitat que enguany no quedin congelades les transferències als comuns, que la reforma sanitària necessiti de més recursos dels que ara es pensa o que els dividends d’Andorra Telecom acabin sent força inferiors al previst degut a la caiguda de la facturació del ‘roaming’. “Ho canvien molt les coses o no es complirà”, ha remarcat el parlamentari socialdemòcrata, que ha retret al Govern el fet que “si no es vol ajustar, està fent un petit frau al Consell General”.

López ha lamentat que no es vulguin tenir en compte les xifres reals i, així, “eludir el debat realista” o el que és el mateix, protagonitzar un “debat mancant de veracitat”. Encara que també crític, l’aportació del representant d’SDP al grup mixt, Víctor Naudi, ha estat lleugerament diferent. Per al president suplent del grup mixt el debat del marc pressupostari ha evidenciat que aquesta eina és inoperativa i que hi ha la “conveniència d’estructurar aquesta llei”, referit a la ‘Regla d’or’. Perquè del contrari, l’únic que fa a parer de Naudi la normativa és posar traves “per poder fer una veritable” política de reactivació econòmica.

Les tres formacions a l’oposició parlamentària han coincidit en confirmar que no votaran a favor de la disposició transitòria que recull el projecte de llei del pressupost pel qual es podrien mantenir congelades les transferències als comuns. Liberals, PS i SDP han coincidit en afirmar que el Govern ja ha tingut molt temps per fer els deures i trobar una solució perenne i no pas haver d’anar modificant la Llei de transferències a través del pressupost. Gràfic ha estat també Josep Pintat: “Ja n’hi ha prou de xanxullos.” I també prou explícit s’ha mostrat Pere López: “No estem per la labor de continuar fent pedaços” o de “donar xecs en blanc”. De fet, en general, per al conseller general del PS, el Govern ha optat per fer “una puntada de peu endavant” i que sigui el que hagi de ser.

La posició demòcrata

Ben al contrari ho han vist els representants de DA. Començant per la congelació de les transferències, tant el portaveu demòcrata en la matèria, Carles Enseñat, com el ministre de Finances, Jordi Cinca, han coincidit en remarcar que els comuns del país han aprovat els seus pressupostos per aquest 2017 preveient la congelació de la partida procedent de Govern i totes les corporacions han pogut presentar uns comptes equilibrats o amb superàvits. Per tant, en cas d’haver de transferir més diners dels pressupostats, “estaríem donant diners als comuns quan no els necessiten”, en paraules de Cinca. “Els comuns no els necessiten; el Govern sí”, ha remarcat també Carles Enseñat.

El titular de Finances ha mirat de filar prim per tocar l’orgull del PS quan ha dit que si finalment no dóna suport a la disposició transitòria que permet la congelació, “hauran d’explicar el vot. I em fa la sensació que a la ciutadania li costarà d’entendre”. A banda, Cinca ha demanat als socialdemòcrates que per quadrar les xifres -si no és possible el bloqueig de transferències, la despesa del Govern creixeria vuit o nou milions més de l’inicialment pressupostat- indiquin “quines són les partides d’inversió i de transferències que no es vol que s’apliquin” per mantenir els nivells de dèficit previst.

Quant al debat estricte sobre el marc pressupostari, Enseñat ha parlat de “tràmit ordinari” que caldrà viure cada any. Que “s’ha aprovat l’actualització” i que està convençut que el Govern “està fent la feina” per arribar als objectius que s’ha fixat. De la seva banda, Jordi Cinca, ha tret ferro a la demanda de Pintat a Martí perquè el destitueixi com a ministre -“forma part de l’esgrima política”, ha dit- i seguidament ha recordat que “els fets són bastant tossuts”. I per què ha dit això? Doncs per remarcar que durant els exercicis en què ell i DA han estat al capdavant de les finances estatals “no només hem complert el pressupost si no que l’hem millorat” mentre que durant l’època en què el Govern va ser dirigit pel Partit Liberal encapçalat per Albert Pintat “sistemàticament els dèficits van acabar sent més grans del que s’havien pressupostat”.

Comentaris

Trending