La Vall del Madriu recuperarà el camp de treball per a joves

Es farà en una tercera fase de les feines de restauració de la Farga, que ja seran menys especialitzats

Comentaris

Part del mur de pedra seca que van refer els joves del darrer camp de treball.
Part del mur de pedra seca que van refer els joves del darrer camp de treball. ARXIU

La directora del Pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, Susanna Simon ha avançat que es tornaran a fer els camps de treball en col·laboració amb la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU). Serà en la tercera fase de la restauració de la Farga que requerirà una feina menys especialitzada.

L’estiu del 2019 ja es va organitzar un camp de voluntariat amb l’Associació Concòrdia. Una desena de joves voluntaris d’arreu del món van refer la paret d’una feixa a la vall del Madriu-Perafita-Claror, a la part de Ràmio, aplicant la tècnica de la pedra seca. Aquesta acció va ser una prova pilot per una línia d’ajudes permanents a la conservació del patrimoni cultural de la Vall. El campament va estar impulsat per CNAU, juntament amb el Govern. També hi van col·laborar els comuns i va acollir joves iberoamericans. Ja es va fer una primera edició el 2007, però en aquell cas es va adreçar a joves d'arreu del món

La Farga és un jaciment arqueològic declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) que es troba ubicat a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, un paisatge cultural considerat patrimoni de la humanitat per la Unesco. És el primer projecte de conservació integral que es fa a la zona i té una durada de tres anys.

La primera fase, que es va iniciar el setembre de l'any passat, s'ha centrat en la documentació, la consolidació i la restauració de la farga, del martinet i dels seus annexos, en una àrea arqueològica de 1.400 metres quadrats. La intervenció va durar un mes i hi van treballar unes 15 persones –arqueòlegs, especialistes en arqueometria, tècnics de suport i artesans de la pedra seca. De manera més concreta, la primera fase ha constat de l’excavació, estudi i reconstrucció de l’estructura on s’encabia el martinet i la casa de la Farga del Madriu, i la consolidació dels vestigis del canal de la ferreria i el botàs.

La segona fase dels treballs tracta a revalorització de l’entorn del jaciment en una àrea de 4.700 metres quadrats. Aquest projecte permet aturar el procés de deterioració de les restes de la Farga i garantir la conservació. La intervenció arqueològica aprofundirà en el seu coneixement i fer-ne difusió contribuirà a posar en valor aquest bé singular. A la tercera fase serà quan  es comptarà amb la presència dels joves.

Comentaris

Trending