Veïns de Juberri no descarten accions per l’augment de la circulació de camions

L'argument del comú en el sentit que només pujaran i baixaran uns 30 vehicles pesants al dia a l'abocador no els acaba de convèncer

Comentaris

Vista del poble de Juberri.
Vista del poble de Juberri. Altaveu

Veïns de Juberri no descarten accions a causa de l'augment del trànsit de camions a la carretera de la Rabassa. Es queixen de la contaminació de l'aire a més del fet que la carretera sigui molt estreta en alguns trams. L'argument del comú en el sentit que només pujaran i baixaran uns 30 camions al dia a l'abocador no els acaba de convèncer.

El tema de l'abocador ha estat la gota que ha fet vessar el vas després del trànsit pels que es desplacen a Naturland -cotxes i autobusos i estiu i hivern-, i dels vehicles amb visitants als jardins contemporanis -construïts per un particular en terreny comunal-. Els veïns recorden que la carretera secundària té trams molts estrets, sobretot la corba que hi abans de la cruïlla cap a la Juberrusa on dos turismes ja tenen dificultats per passar.

De fet, però, la preocupació és major pel que fa a la contaminació. Alguns dels veïns han recollit dades després de constatar que el gasoil, combustible de la majoria de vehicles pesants, és més contaminant que la gasolina. Així, L’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer assenyalava en dates recents com “carcinógenos” als gasos de fuita emesos pels motors de gasoil. Contaminants com els òxids de nitrogen (NOx), generats entre el 40% i el 50% pels vehicles pesats, o les partícules fines (PM2.5), poden causar “malalties respiratòries, malalties cardiovasculars i altres problemes de salut”, segons l’Agència Europea de Medi ambient (AEMA). Pel tub de fuita dels vehicles també surten gasos d’efecte hivernacle (GEI), implicats en el canvi climàtic.

La preocupació dels veïns és compartida des de la minoria de Desperta Laurèdia. El conseller comunal, Cerni Cairat lamenta que es plantegi acollir les terres de la construcció amb una ampliació de l'abocador de la Rabassa sense tenir en compte l'afectació que pot tenir entre els veïns de les zones residencials de Juberri i Auvinyà.

Comentaris (6)

Trending