Treballs silvícoles o taula rasa d’arbres: una ‘neteja’ de bosc indigna els veïns de l’Aldosa

Una aclarida del bosc del quart massanenc és considerada excessiva per molts dels residents a la zona, alguns dels quals demanen que es replanti allò que s’ha tallat

Algunes de les soques d'arbres tallats i, al fons, alguns dels xalets de la urbanització.
Algunes de les soques d'arbres tallats i, al fons, alguns dels xalets de la urbanització.

Rebombori a l’Aldosa de la Massana. Una notable aclarida del bosc del quart massanenc està generant indignació entre una part important dels residents a la zona, que consideren que s’ha anat massa enllà en la tala d’arbres. De fet, hi ha el debat de si es tracta d’uns treballs silvícoles per netejar el bosc i prevenir d’incendis, com defensa el comú i una part del veïnat, o si s’ha fet una mena de taula rasa excessiva, com que creuen molts dels veïns, que recorden que els arbres estaven a la zona abans que les cases i que la zona urbana s’ha de saber adaptar a la silvestre i no al revés.

En tot cas, el debat està servit. Fins i tot entre els veïns. També està clar que els treballs, els que siguin, estan degudament autoritzats pel comú, que és qui els ha contractat després d’acordar-ho amb els responsables del quart de l’Aldosa. Alguns dels veïns consideren que la tala s’ha passat de voltes i que s’hauria de replantar bona part del que s’ha tallat. D’altres creuen que el que s’està fent és correcte. Per evitar incendis i per evitar, també, que l’arbrada, amb algun cop de vent, pugui caure sobre les cases.

WhatsApp Image 2021 05 06 at 18.43.34
Alguns dels arbres talats.

En qualsevol cas, segons que hauria explicat la direcció facultativa a alguns veïns, el que s’està fent a la zona arbrada de la zona de l’Aldosa seria el següent. Al bosc de sota de la carretera s’està fent una tal·la d’arbres “deixant tot el que son roures, cirerers i pins ben conformats tallant boix per temes de risc incendi per deixar un bosc net i enjardinat”. En cap cas es tractaria d’una talla rasa.

Quan al bosc que queda per sobre la zona urbanitzada, el que s’està fent seria “treure un 25% dels pins  dominats que a la llarga es moren deixant també tot el que és caducifoli, es treu tota la fusta per deixar un bosc equilibrat enjardinat”. En aquest sentit es recorda que “el bosc del quart està catalogat com a bosc de defensa i s'ha de garantir que la massa estigui estable i limitar el risc d’incendi”.

Etiquetes

Comentaris

Trending