El telefèric del Carroi costarà almenys 40 milions i és “un pas per fer de la capital peu de pistes”

Conxita Marsol defensa el projecte com un “nou atractiu turístic” que serà “modèlic” a nivell mediambiental i visual i que permetria a entre 800 i 1.200 persones per hora recórrer un trajecte de sis minuts entre els Pouets i el pic

Molné i Marsol celebren l'aprovació del plec de bases.
Molné i Marsol celebren l'aprovació del plec de bases. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

“És un pas decidir per convertir Andorra la Vella en un peu de pistes”. Així ha definit la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, el projecte del telefèric cap al pic de Carroi. I és que, ha recordat, la voluntat és completar el projecte i arribar en una segona fase fins a les pistes de Pal. En global, es preveu que la inversió necessària, que en cap cas assumiria el comú, segons ha assegurat la mandatària, seria d’un mínim de 40 milions d’euros.

Així ho ha explicat la cònsol durant la sessió de comú que ha servit per aprovar el plec de bases per a la concessió de la construcció i explotació del futur giny. Ple celebrat al mateix temps que el de la Massana, ja que és un concurs conjunt. Marsol ha defensat el projecte tot remarcant que significarà “un nou atractiu turístic” pel país i ha afirmat que “és una pas decidit cap a l’estació de Pal, per convertir-nos en peu de pistes amb tot el que això comporta”. I és que ha indicat que, si finalment es fan les dues fases del telefèric -d’Andorra la Vella al Carroi i del pic a Pal-, en uns dotze minuts es completaria tot el trajecte.

El telefèric uniria el centre d'Andorra la Vella i el pic del Carroi.

Relacionat

Allarguen deu anys la concessió del telefèric del Carroi per fer més atractiu el concurs

La mandàtaria de la capital ha posat en relleu que, pels càlculs fets, la inversió necessària no baixaria dels 40 milions d’euros. El plec de bases inclou les dues fases del giny, però la segona estarà pendent de la decisió de la Massana -es dona un termini de quatre anys per poder impulsar una consulta popular a la parròquia-. Al seu entendre, però, “si podem arribar a Pal, seria encara més positiu”. A banda, ha defensat que el concurs preveu “un giny modèlic a nivell mediambiental i visual”.

La concessió duraria 45 anys si es completa el projecte fins a Pal, una segona fase que dependrà del vistiplau de la ciutadania de la Massana en una consulta popular

El plec estableix, entre altres coses, que la durada de la concessió serà de 35 anys 45 en cas que es completin les dues fases. El telefèric tindria dues cabines amb capacitat per 50 persones que podrien traslladar entre 800 i 1.200 persones a l’hora. El temps del trajecte entre la capital -l’aparcament dels Pouets serà, tret de sorpresa, el lloc de sortida- i el pic serà de sis minuts, el mateix temps que es trigaria entre el mirador i la Caubella. El model escollit limitaria el sobrevol de la parròquia i, a més, mitigaria l’impacte visual, ja que en cap moment hi hauria cabines penjades dels cables.

El plec també ha estat aprovat a la Massana. La seva cònsol major, Olga Molné, ha deixat ben clar que les tres formacions que integren la majoria consideren “positiu” la idea d’enllaçar el giny fins a Pal. “Pensem que la unió entre Andorra la Vella i l’estació donaria un valor afegit a la parròquia i a Vallnord, que guanyaria una altra porta d’entrada. Per tant, un atractiu turístic indiscutible”, ha afirmat. Això sí, tot queda supeditat a l’aprovació en una consulta popular, encara sense data confirmada. No serà abans, però, de tenir el projecte guanyador i poder demanar “els estudis d’impacte econòmic, ecològic i comercial que pugui tenir”.

Les empreses interessades disposaran de tres mesos i mig, un cop es publiqui el plec de bases. Posteriorment, s’analitzaran les ofertes presentades i s’adjudicarà, a banda de realitzar els informes d’impacte necessaris. Des del comú es confia que les obres puguin començar aquest any. “En el seu moment, quan es va començar a parlar, es van fer consultes i hi havia empreses interessades. Potser ara, amb la pandèmia, hi ha algun canvi, però esperem que hi hagi més d’una perquè és un projecte atractiu. Ens hem esforçat amb el plec de bases perquè hi hagi ofertes”, ha indicat Marsol.

Placidesa a la Massana, tensió a la capital

Les sessions de comú han estat diametralment oposades. A la Massana, el ple ha durat tot just minuts, amb una aprovació del plec unànime per part de tots els consellers. En canvi, a Andorra la Vella, han quedat evidenciades les importants diferències entre la majoria liderada per Marsol i la minoria socialdemòcrata, que s’ha abstingut en la votació del document.

El PS ha optat per abstenir-se en la votació, tot posant en relleu els dubtes mediambientals que els genera el projecte, a banda de lamentar manca de transparència i d’informació

Des del PS s’ha retret la “manca de transparència i informació” amb la qual, lamenten, s’ha portat, fins ara, tot el projecte. Els desacords abasten diferents aspectes. Entre ells, els dubtes mediambientals, ja que s’ha retret que, fins ara, no s’hagi fet cap estudi de quin impacte vol tenir o, si s’ha fet, no s’hagi volgut compartir. “Se’ns veta la informació quan considerem que tenim el mateix dret de tenir-la per poder valorar si la infraestructura és positiva i no té un impacte greu per a la parròquia”, ha denunciat Dolors Carmona.

Durant la sessió, els consellers socialdemòcrates han proposat, igual que a la Massana, la celebració d’una consulta popular per veure quin és el suport que té el telefèric entre la ciutadania. La cònsol major ha deixat clar que, ara per ara, no s’ho planteja: “Ja està feta; es reflecteix amb aquesta majoria i estem plenament legitimats per tirar-lo endavant”. Des del PS ja s’ha avançat la voluntat d’organitzar una iniciativa que permeti la ciutadania poder dir la seva.

Tot i això, des de la formació no es tanca la porta a acabar donant suport al projecte, advertint, però, que hauria de complir requisits molts clars. “Ha de ser una proposta molt sostenible, que realment no condicioni la vida dels ciutadans, però dubtem que amb el procediment que s’ha emprat fins ara es pugui garantir això”, ha explicat Carmona.

Comentaris (31)

Trending