Suspensió temporal de les llicències per construir bordes a Incles i la resta de valls canillenques

El comú es dona de temps fins a abans de l’estiu per dissenyar una normativa que especifiqui com han de ser aquests immobles, sempre integrats al seu entorn natural, un cop amb el pla d’urbanisme ja s’ha limitat de forma important l’edificabilitat a aquestes zones

Una vista de la vall d'Incles.
Una vista de la vall d'Incles.

De forma temporal. I amb la intenció que, en tot cas, no vagi més enllà de l’estiu. El que està clar, però, és que almenys durant uns mesos, cap propietari de Canillo amb terres a diferents valls de la parròquia, com ara la de Mereig, Incles o la del Riu, entre altres, no podran tirar endavant cap projecte de borda o cabana. El comú ha aprovat una suspensió de llicència amb l’objectiu d’establir una normativa sobre el disseny que han de tenir. Paral·lelament, també s’han actualitzat “a preu de mercat” els imports econòmics de la cessió urbanística.

La suspensió s’ha validat per unanimitat en la sessió de comú celebrada aquest dimecres i persegueix un objectiu molt clar, com ha remarcat el cònsol major, Jordi Alcobé: “Volem evitar construccions que no encaixin de cap manera a les valls de Canillo i, especialment, a la d’Incles”, ha afirmat el mandatari. De fet, ha admès que, ara mateix, és aquest darrer indret on se centra la preocupació, vist que els darrers temps “s’han disfressat xalets en formes de bordes i això no pot ser”, ja que “allà i a altres zones hem de tenir estructures tradicionals de muntanya”.

La corporació actualitza el preu de la cessió econòmica, que no s’havien modificat des del 2007, a través d’un estudi fet per l’empresa Peritaxa; en alguns casos, això suposa un increment -a Soldeu arriba al 66%- i, en altres, un descens

Per això, se suspèn l’atorgament de llicències de forma provisional per a noves construccions, decisió que afecta Incles, però també valls com la de Mereig, la del Riu, la Coma de Ransol i Montaup. Llocs on, ha recordat Alcobé, el nou pla d’urbanisme aprovat el darrer mandat ja limitava de forma important el desenvolupament urbanístic. De fet, es permetia només bordes o cabanes. Ara, el que es vol, és definir com han de ser.

“El què i el quan ja el tenim marcat; ara hem de definir el com”, ha comentat el cònsol major. D’aquesta forma, s’aprofita una opció que dona la Llei del sòl i, en aquest cas, amb la possibilitat d’allargar-ho fins a un any i mig. En tot cas, aquesta no és pas la voluntat. Alcobé ha assegurat que el treball de definició dels criteris de construcció es vol tenir en un termini de temps relativament curt. Abans de l’estiu, si pot ser.  

Per a l’actual equip de govern canillenc, aquesta tasca es considera clau. “Hem fet un esforç baixant l’edificabilitat de la vall, però ara hem de regular els criteris constructius”, ha indicat. Entre ells, el tipus de pedra o de llosats, com ha de ser l’obertura o les estructures de pedra seca que poden tenir a l’entorn dels edificis Tot per aconseguir “donar una imatge integrada”.

Amb la suspensió de llicències, es vol “treballar de forma objectiva i tranquil·la” per tenir enllestida aquesta normativa, que no només afectarà les bordes. També es vol regular les cabanes i, per tant, aquestes estructures també estaran afectades per la mesura.

En l’àmbit urbanístic, el comú també ha adoptat una altra decisió: ha actualitzat els preus de la cessió econòmica. És a dir, l’import que s’ha de pagar per metre quadrat quan aquesta es fa en diners. Alcobé ha recordat que el llistat no s’actualitzava des del 2007. Ara, s’ha fet seguint l’estudi encarregat a l’empresa Peritaxa que ha permès adoptar aquestes xifres “a preu de mercat”.

I això, en alguns casos, suposa un increment. En altres, un descens. Entre els primers, Canillo (+23%), Ransol (+35%) o Soldeu (+66%). Entre els segons, l’Aldosa (-25%), el Forn (-28%) o Meritxell (-22%).

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending