Sant Julià de Lòria inaugura el primer canviador inclusiu d’Andorra

Ubicat a LAUesport, té una superfície de 15 metres quadrats diàfans en els quals hi ha diversos elements com ara un vàter, un lavabo, una dutxa, una grua i una llitera

Els cònsols Josep Majoral i Mireia Codina durant la inauguració del vestidor.
Els cònsols Josep Majoral i Mireia Codina durant la inauguració del vestidor. COmÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

LAUesport, el centre esportiu de Sant Julià de Lòria, ja disposa des d'aquest dijous de l’únic canviador inclusiu d’Andorra que a més és el més complert del món, segons s'ha explicat durant la presentació. Està ubicat a la planta baixa de la instal·lació.

Un 27 d’abril de l’any 2022 va tenir lloc un acte a Andorra per commemorar el Dia nacional del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, que es va celebrar per primera vegada el 2020. El destí ha volgut que justament un any després, la parròquia de Sant Julià de Lòria, i més concretament, el centre esportiu de LAUesport, sigui el primer indret del país en disposar d’un canviador inclusiu, que a més, és el més complert del món.

En un acte molt emotiu celebrat a la instal·lació esportiva, i que ha comptat amb la presència de representants de nombroses entitats i institucions que apleguen els diversos col·lectius de persones amb discapacitat, la cònsol menor, Mireia Codina ha manifestat que “des d’un primer moment vam tenir clar que Sant Julià havia de tenir un canviador com aquest que pogués donar resposta a tota la diversitat de persones que tenen aquestes necessitats”.
 
El canviador està ubicat la planta baixa de LAUesport i té una superfície de 15 metres quadrats diàfans en els quals hi ha diversos elements com ara un vàter, un lavabo, una dutxa, una grua i una llitera. A més disposa de tota mena de detalls addicionals per donar servei a persones amb grans i/o complexes necessitats d’assistència en la higiene, que requereixen l’ajuda de fins a dues persones d’assistència. Estem parlant de baranes, tiradors d’emergència o un paravent per preservar la intimitat mentre es fan necessitats bàsiques.
 
El factor que converteix el canviador inclusiu de LAUesport en el més complert del món és que és l’únic en disposar d’un sanitari fixe per a persones amb ostomia, és a dir, aquelles que porten una bossa en la qual, mitjançant una cirurgia a l’abdomen, dipositen els excrements o bé l’orina. Un espai que respecta la diversitat i que engloba molts col·lectius, des de persones de la tercera edat, fins les que tenen diverses discapacitats com ara esclerosi, distròfies musculars, espina bífida, lesions cerebrals...

El projecte pioner al nostre país haestat possible gràcies a un acord al qual el comú va arribar amb l'Asociación Española de Cambiadores Inclusivos i que compta amb el suport de la Creu Roja Andorrana. Codina s’ha mostrat molt emocionada per la implantació de l’equipament que, segons ha dit, ha de formar part de la “filosofia de LAUesport per esdevenir un lloc de referència turística per a famílies amb aquest tipus de necessitats”, així com la voluntat de la corporació de continuar amb la línia establerta de fomentar els aspectes d’inclusió i diversitat social, a través de formacions, esdeveniments i altres accions”.
 
Per la seva banda, el director de la Creu Roja, Jordi Fernández ha explicat que “aquest nou espai ens dona l’oportunitat de complir una de les nostres missions que és minvar les diferències socials que poden existir en la nostra societat”, i ha afegit que l’entitat que dirigeix “posarà tota la infraestructura que té a la disposició dels diferents col·lectius”. Fernández ha parlat de personal humà i furgonetes per fer els trasllats, entre d’altres com a nexe d’unió per poder fer sortides i activitats.

Durant la presentació als mitjans també ha estat present el canviador inclusiu Eriz Delgado que s’ha mostrat molt agraït per la posada en marxa de la iniciativa, ja que fa anys que lluiten i treballen per donar visibilitat a les necessitats d’aquestes persones. “És molt important el que estem presentant avui perquè al darrera d’aquest projecte hi ha moltes famílies amb aquesta necessitat que lamentablement avui dia no està coberta habitualment”, ha dit.

Delgado ha volgut remarcar que no és un bany per a persones amb discapacitat que ja estan àmpliament estesos a Andorra i en els països més desenvolupats, sinó “un espai que cobreix les dificultats que una diversitat de persones tenen a l’hora de fer una sèrie de necessitats amb assistència”.

Finalment, la nova presidenta de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Diana Figueras, s'ha felicitat per la posada en marxa de l’equipament i també ha destacat els avenços que s'han fet per part de les administracions els darrers anys. Igualment, ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar la necessitat d'aprovar ràpidament la modificació de la llei d'accessibilitat i demanar l'elaboració d'un pla integral de gestió i recursos del diagnòstic de la discapacitat, així com no oblidar la formació constant al llarg de la vida laboral per tal que des de diversos àmbits professionals s'atengui correctament a les persones amb discapacitat.

Per fer la presentació més inclusiva, si cap, s’ha comptat amb la participació d’un traductor de llenguatge de signes.
 

Comentaris (2)

Trending