Una ruta de sis hores i mitja permet descobrir les cabanes del Madriu

La vall i el seu pla gestor, com a ens únic, impulsen nous projectes de difusió de territori declarat d’interès universal per la Unesco

Una de les cabanes del recorregut.
Una de les cabanes del recorregut. VALL DEL MADRIU

Un itinerari de sis hores i mitja dissenyat per l’historiador David Mas permet descobrir, en gran mesura, moltes de les cabanes de la vall del Madriu. Cabanes que al seu dia eren ocupades pels pocs habitants d’un territori declarat ara d’interès universal per la Unesco. Un territori que busca promocionar-se tot i que ho fa, des del punt de vista més local, enmig de pugnes polítiques i, justament, territorials.

El pla de gestió de la Vall del Madriu, com a ens, com a institució, posa en marxa un seguit d’iniciatives per promoure el territori protegit. L’itinerari interpretatiu de les cabanes de la val del Madriu-Perafita-Claror se suma a l’itinerari de la siderúrgia i al de la biodiversitat, que junt amb el tram de la Coronallacs que passa per la vall i els itineraris didàctics pels infants, es poden descarregar de manera gratuïta des de la pàgina web de la vall. 

L'itinerari de les cabanes, que ha estat realitzat per David Mas, proposa, s’ha dit, una excursió de 6 hores i mitja de durada i de dificultat mitjana, que s’inicia des del camí dels Matxos fins al pla de l’Ingla passant per algunes de les cabanes que en els darrers segles van ser utilitzades pels pastors que portaven els ramats a la vall. L'excursió també dona a conèixer les altres activitats humanes que han modelat el paisatge de la vall, com l’explotació forestal, la siderúrgia del ferro, l’agricultura i l’obtenció d’energia hidroelèctrica.

PODCAST

Amb la voluntat de donar a conèixer el ric patrimoni de la vall, avui ja es podrà trobar de manera gratuïta a les principals plataformes de podcasting (Spotify, iTunes, Amazon Music, iVoox i Google Podcasting, entre altres, a més a més de YouTube) els dos primers episodis d’ ‘Històries de la Vall, el podcast de la Vall del Madriu-Perafita-Claror’.

El podcast comptarà amb 8 episodis que s’aniran penjant durant l’estiu i que tractaran de diferents temàtiques com la del patrimoni tant natural com cultural, el senderisme o dormir en un refugi. En un primer temps, els episodis estaran disponibles únicament en català, però en funció de l'èxit que s’obtingui, es possible que es gravin altres episodis en diferents idiomes.

Aquestes propostes es sumen a la ja tercera edició del concurs de fotografia ‘Descobreix la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, obert a tota persona major de 18 anys. Enguany, la temàtica és lliure, i comporta uns premis de 300€ (1er premi), 200€ (2n premi) i 100€ (3er premi, esponsoritzat per Carrefour-Andorra 2000). El termini per presentar les fotografies és el 2 d’octubre del 2022 i cal consultar les bases del concurs per a d'altres detalls. 

Etiquetes

Comentaris

Trending