La Rotonda tindrà el riu amb fonts lluminoses en nou mesos

Els treballs de la segona fase de la millora de la zona, que afecten el tram del passeig del riu que va de la plaça al rètol amb el nom de la parròquia, s’han iniciat aquest dimarts i tindran un cost de 4 milions d’euros, mig milió menys del previst

Una dona comentant el projecte amb un fill seu, aquesta tarda.
Una dona comentant el projecte amb un fill seu, aquesta tarda. Toni Solanelles

Les fonts regulables de llum i de color, i de música, arribaran com si d’un nadó es tractessin. Els treballs que les han de fer realitat, a la zona de la Rotonda d’Andorra la Vella, duraran nou mesos. Les obres s’han iniciat aquest dimarts i la propera primavera haurien de ser una realitat. S’inclouen en la segona fase de millora de la zona i l’actuació, entre la plaça pròpiament dita i el rètol amb el nom de la parròquia, tindrà un cost de 4 milions d’euros, mig milió menys del que inicialment es preveia.

Justament, la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, ha destacat la reducció aconseguida en el cost. “Era un compromís”, ha ressaltat la mandatària en la presentació del projecte sobre al terreny al costat dels dos autors del mateix, els arquitectes Pere Cervós i Ricard de Déus. Marsol ha destacat el fet que les fonts suposaran “un atractiu més a la zona comercial d’Andorra la Vella” i ha garantit que els treballs no afectaran gaire el dia a dia ciutadà. Cert que un dels passadissos del passeig potser s’haurà de tancar totalment als vianants. Però per l’altre cantó sempre s’hi podrà transitar.

La cònsol ha reivindicat el projecte de les fonts com la voluntat de buscar “la innovació constant” i cercar nous reclams perquè el turisme continuï volent visitar Andorra la Vella. De fet, Marsol ha explicat -i Cervós ho ha confirmat després- que la font regulable, la font lluminosa, la font dansaire o com se li vulgui dir, la font de la Rotonda, vaja, serà probablement la primera de tot el món que es fa sobre un curs fluvial natural -encara que hi ha un llosat que en gran mesura el canalitza. Pere Cervós ha explicat que si es pensa en unes fonts per antonomàsia com les de Montjuïc, aquestes estan construïdes tal qual. I que normalment els projectes es fan en recintes d’aigua estanca. Però construïdes enmig d’un riu d’alta muntanya no se’n tenia notícia fins ara.

IMG 20220628 172246
Conxita Marsol, al centre, conversant amb els tècnics.

La mandatària política i el tècnic han coincidit en afirmar que la rebaixa pressupostària s’ha aconseguit suprimint elements que, en res, no faran alterar la qualitat del projecte. “Hi havia vuit balcons trepitjables doncs ara només es podrà transitar per quatre” i també s’ha optat per un sistema d’il·luminació diferent a l’inicialment previst. Aquests dos elements permeten la reducció del mig milió d’euros. “No es notarà res”, ha deixat clar Marsol, entusiasmada amb la proposta.

Tècnicament, cada combinació de llum, so i aigua durarà entre set i vuit minuts. I el ‘pulmó’ d’aigua -el cabal no es preveu que quedi alterat en cap moment- que ajuda a fer funcionar les fonts trigarà després entre funció i funció una vintena de minuts per carregar-se de nou. Pere Cervós ha explicat que es poden fer unes 2.000 coreografies diferents i Conxita Marsol ha assegurat que s’aprofitarà moments especials com Nadal o campanyes específiques per projectar muntatges diferents a aquells que habitualment funcionin. Segurament a l’estiu es donarà més vivacitat a la font que no pas a l’hivern. Però són aspectes que encara estan per debatre.

Comentaris (21)

Trending