El retorn dels Clípols ja és una realitat

Els set comuns han signat l’acord amb les famílies que havien impulsat la històrica empresa de busos per recuperar la tradicional denominació en els serveis parroquials de transport

Foto de família davant un clípol antic i un d'actual.
Foto de família davant un clípol antic i un d'actual. G. P.

Els set comuns han rubricat l’acord que ha de permetre recuperar la històrica denominació de ‘Clipol’ per al busos de les corporacions. Al mateix temps, potenciaran la marca amb l’autorització de les famílies que havien portat l’empresa de transport de viatgers i, al mateix temps, defensaran l’ús de la paraula per recuperar-la després d’uns anys en què havia quedat una mica a l’oblit.

La plaça i el teatre de les Fontetes, a la Massana, han acollit l’acte de signatura del conveni conjunt entre els set cònsols majors i els familiars dels empresaris que van crear l’empresa ‘Clipol’. En el seu dia, com ha recordat la mandatària massanenca, Olga Molné, el nom va sorgir d’unir els noms dels socis fundadors: Climent Travesset i els germans Joan i Enric Pol.

“Durant molts anys havia estat el nom a Andorra del bus, però ara s’estava perdent”, ha explicat Molné. Ara, es tornarà a impulsar, ja que tots els vehicles que presten el servei comunal portaran retolada la denominació. A la vegada, també es vol difondre de no l’ús de la paraula que històricament havia servit per referir-se als autobusos al Principat.

L’acte de la signatura s’ha completat amb un col·loqui al teatre i la projecció d’un petit reportatge sobre la història de l’empresa. En el debat posterior, diferents persones han compartit els seus records vinculats als Clípols. Entre ells, l’ex cap de Govern, Marc Forné. “Recuperar una cosa tant andorrana em sembla molt bé”, ha remarcat.

Signatura conveni clipol
Els cònsols i els familiars dels fundadors de Clípol signant el coveni.

Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha apuntat que la idea ja la tenien al cap quan es va llançar el servei de bus parroquial a la capital, però no va ser possible. Tot i això, “ja li vam posar els colors”. Ara, es podrà fer un pas més. “Em fa molta il·lusió perquè em porta molts records. Era una cosa identitària del país i l’havíem de recuperar”, ha destacat.

Les famílies signants no han amagat l’emoció i la satisfacció pel que consideren “un reconeixement als nostres parents, que van ser visionaris”, segons ha explicat Ferran Font Pol, nebot dels dos germans fundadors del negoci. També ha volgut fer un agraïment especial al conseller de Cultura massanenc, Guillem Forné, que va ser l’impulsor de la iniciativa. “Quan m’ho va explicar pensava que no es faria mai perquè les coses a Andorra van com van, però ara és una realitat”, ha comentat.

Seu, per cert, és el vehicle històric que ha servit per il·lustrar en imatge l’acte. Un clípol que va rebre en herència i que ha anat restaurant amb el temps. A quin cost? “Aquestes coses no tenen preu”, ha apuntat.

Una darrera intervenció del col·loqui l’ha aportat la ministra de Cultura, Sílvia Riva. Ha anunciat que el clípol s’incorporarà a l’inventari de béns del patrimoni immaterial del país.

Cònsols dins clípol.
Els cònsols dins del vehicle restaurat per Ferran Font.

Comentaris (9)

Trending