Quatre anys per fer una primera revisió a fons de la xarxa d’aigua de la Massana

El comú aprova el plec de bases per licitar els treballs del denominat pla de xoc per fer una primera actuació decidida del ramal hídric quaranta anys després de la seva construcció i per al qual disposa inicialment d’1,4 milions d’euros

Eva Sansa, cònsol menor, a l'esquerra de la presidència, dirigint-se al plenari.
Eva Sansa, cònsol menor, a l'esquerra de la presidència, dirigint-se al plenari. COMÚ DE LA MASSANA

El comú de la Massana espera poder fer els propers quatre anys una bona revisió a fons de la xarxa d’aigua potable, que té 40 anys i els darrers mesos ja ha mostrat sobradament les seves limitacions i perills. Després d’una diagnosi hídrica, la corporació posa en marxa un pla de xoc que planteja mesures d’acció urgent durant 18 mesos i, després, seguiments fins a un màxim de quatre anys en què s’establirà inicialment el contracte amb l’empresa que assumeixi els treballs que ara es treuen a concurs.

La corporació ha aprovat per la via d’urgència i com és usual sense cap mena de discussió pública el plec de bases per l’esmentat concurs. Anteriorment ja s’havia acordat un suplement de crèdit per valor d’1,4 milions amb què es preveu fer front a les necessitats més urgents d’aquest pla de xoc que, entre altres coses, ha de permetre detectar fuites. Pere tant, no serà fins que no es vagi avançant en la troballa d’aquestes pèrdues i no es valori exactament el cost de reparació de les mateixes que es podrà anar avançant.

De forma global, la cònsol menor, Eva Sansa, ha afirmat que “l’objectiu és millorar l’eficiència hidràulica a la xarxa d’aigua potable”

Malgrat que hi ha una campanya inicial de recerca de fuites, aquest serà un aspecte que s’anirà seguint durant els quatre anys de vigència del contracte d’uns treballs que es preveuen adjudicar abans de final d’any perquè es puguin iniciar durant el primer trimestre del 2023. De forma global, la cònsol menor, Eva Sansa, ha afirmat que “l’objectiu és millorar l’eficiència hidràulica a la xarxa d’aigua potable”.

La detecció de fuites és només un dels elements que es faran en aquest pla de xoc i que, en aquest cas a més, perdurarà en el temps del contracte. Abans, una de les qüestions que tant Sansa com la cònsol major, Olga Molné, han destacat és la sectorització de la xarxa. El ramal, ha dit Molné, és en forma d’espina de peix. Hi ha una canalització que baixa d’Arinsal i de la qual en surten altres petits tubs que van a cada poble. Crear sectors per facilitar el control de la xarxa és un dels primers passos que han de facilitar una altra de les millores que es volen introduir, la telegestió.

El comú de la Massana ha aprovat aquest dimecres diversos suplements de crèdit.

Relacionat

La Massana tanca el semestre amb un superàvit de 4,7 milions i en destina 1,4 a la xarxa d'aigua

Aquesta eina servirà per tenir dades més fiables i reduir les possibles pèrdues d’aigua. A tot plegat també hi ha de contribuir la instal·lació de vàlvules reductores. En els primers temps de durada del contracte també s’ha de procedir a fer un aixecament topogràfic de la xarxa d’aigua. Sansa ha reconegut que els actuals operaris i responsables comunals es tenen la xarxa molt apamada, però “també hi haurà d’haver un relleu generacional” en els departaments tècnics i, per tant, tenir ben documentada la xarxa no serà sobrer.

Les actuacions en relació amb el subministrament d’aigua s’hauran d’anar mantenint en el temps més enllà d’aquest pla de xoc de quatre anys. De fet, després d’aquesta primera fase s’hauria d’afrontar, en els cinc anys següents, el desdoblament del tub principal, el que baixa d’Arinsal, i del qual depenen tots els ramals. Si fa figa el tub principal, com ha vingut a dir Molné, tota la parròquia està en perill de manca d’aigua. De fet, ja s’han viscut no fa pas gaire situacions complexes. Però el desdoblament té un preu. S’ha estimat, ara per ara, una inversió de vuit milions.

APARCAMENT

En la sessió del consell de comú que s’ha aprovat el plec de bases del concurs per als treballs del pla de xoc hídric, el comú també ha pres altres decisions encaminades a fer front a la demanda d’aparcament a la parròquia, en aquest cas a la zona del Través. L’edifici Mikado compta amb un ampli local de titularitat comunal, arran d’un conveni de cessió. Per tal de donar servei als veïns de la zona, s’ha acordat aprovar un suplement de crèdit per a la compra de càmeres i control d’accés a l’entrada de l’edifici.

S’hi pensa ubicar una trentena de places. No obstant això, segons que ha explicat el conseller Josep Maria Agell, no es pot encara avançar quan estaran disponibles perquè tot plegat dependrà de l’arribada i instal·lació del material. El suplement de crèdit per a les càmeres que han d’anar en aquest equipament és de 3.690 euros.

Comentaris

Trending