La Massana tanca el semestre amb un superàvit de 4,7 milions i en destina 1,4 a la xarxa d'aigua

El deute total consolidat és de 7,3 milions i durant la sessió d'aquest dijous s'han aprovat diversos crèdits extraordinaris i un compromís de despesa amb EMAP per a l'organització de competicions

Comentaris

El comú de la Massana ha aprovat aquest dimecres diversos suplements de crèdit.
El comú de la Massana ha aprovat aquest dimecres diversos suplements de crèdit. COMÚ DE LA MASSANA

El comú de la Massana ha tancat els comptes del primer semestre amb un resultat positiu de 4,7 milions mentre que el deute total és de 7,3 milions d'euros. El pressupost que s'havia fixat en 15,7 milions ha pujat fins els 20,4 a causa de diverses modificacions de crèdit. El comú també ha acordat transmetre la proposició de Llei dels agents de circulació comunals al Consell General, com ja va fer en el seu moment la corporació de Sant Julià de Lòria.

El conseller de Finances, Jordi Areny ha destacat l'augment d'ingressos comunals. L'augment del pressupost ha tingut en compte les modificacions s’han realitzat per tirar endavant diferents inversions a la parròquia com la segona fase de la reforma integral de la carretera de Sispony (1 milió d’euros), la compra d’un terreny a Arinsal per fer un nou aparcament (910 mil euros), la reforma de Santa Caterina (711 mil euros), les obres del nou servei de Tràmits (350 mil euros), la renovació de la Casa Pairal (291 mil euros) i la renovació de la plaça de l’Església (150 mil euros).

En total, s’han compromès inversions per valor de 5,1 milions d’euros. Segons la liquidació de comptes de meitat de l’exercici, el resultat pressupostari se situa en 4,1 milions d’euros, una xifra que estarà al voltant els 2,9 milions al tancament, un cop s’hagin liquidat les despeses i inversions previstes. Pel que fa als ingressos, l’evolució és positiva, superant la previsió inicial, amb una execució del 49% que arribarà al voltant del 120% al tancament de l’exerciciEl deute formalitzat a finals del segon trimestre és de 7,3 milions d’euros.

S'ha aprovat la creació de la comissió de digitalització i noves tecnologies

Durant la sessió s'ha aprovat la creació de la comissió de digitalització i noves tecnologies que presidirà Marc Jové així com diversos crèdits extraordinaris o el suplement de crèdit de 1,4 milions per la millora de la xarxa d'aigua. La cònsol menor Eva Sansa, ha dit en la roda de premsa posterior a la sessió que a curt termini es vol fer "un pla de xoc" per a la detecció de fuites. Tot això es vol tenir enllestit durant l'any vinent ja segons la cònsol major Olga Molné, "hem de saber quina capacitat d'aigua tenim". Sansa ha afegit que "durant el darrer any s’ha estat fent la diagnosi dels recursos hídrics de la parròquia i el cronograma d’actuacions amb l’objectiu de garantir l’abastament d’aigua de forma eficient".

El comú invertirà uns sis milions d'euros en el desdoblament d'un tub d'aigua

En la primera fase es faran cinc intervencions: la sectorització de la xarxa d’aigües, la detecció de fuites, la instal·lació de vàlvules reductores de pressió, l’aixecament de la xarxa i la implantació d’un sistema de telegestió que permeti reduir possibles pèrdues d’aigua i a obtenir dades fiables. Sansa ha remarcat la importància de disposar d’una guia per anar implantant millores durant els pròxims quinze anys. En una segona fase es preveu el desdoblament del tub que baixa d’Arinsal a la Massana. “La xarxa està configurada amb el sistema d’aresta de peix, amb un canal principal amb ramificacions. Per això és important un desdoblament, per tal que quan hi ha una incidència no afecti tota la xarxa”, ha remarcat Olga Molné. La inversió més important, d'un import de poc més de sis milions d'euros, és el desdoblament del tub que transporta l'aigua d'Arinsal a la Massana.

Entre els crèdits aprovats aquest dijous hi ha el de la subvenció d'analítica per identificador de gossos (6.000 euros); els treballs de restauració ambiental per la clausura de l'abocador de Beixalís (57.781 euros) o diverses partides per carburants de calefacció i locomoció ja que la partida destinada és insuficient. El conseller de finances, Jordi Areny ha recordat que "hi ha un increment dels carburants en un 60% a causa del conflicte bèlic entre Rússia i Ucraïna". Aquest suplement no suposarà un endeutament. Sobre l'abocador, Sansa ha dit que actualment hi van uns 80 camions i que es quan es tanqui s'haura de resermbrar per deixar el terreny en condicions.

El comú ha aprovat el compromís de despesa de 340.000 euros a l'Estació de Muntanya Arinsal Pal (EMAP) per l'organització de diverses competicions esportives. El conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà ha recordat la repercussió que tenen aquestes proves i l'afluència de visitants.

 

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending