El Palau de Gel ha costat més de tres milions d’euros al comú de Canillo els darrers cinc anys

L’empresa pública que explota l’equipament sols va poder generar el 2019 dos de cada tres euros que gastava enmig d’un ingressos estancats o que van a la baixa

Una imatge del Palau de Gel.
Una imatge del Palau de Gel. ARXIU

Entre el 2015 i el 2019, el comú de Canillo ha hagut d’aportar 3.148.000 euros per tapar el forat que genera l’activitat del Palau de Gel. I els dèficits que genera cada exercici l’explotació de l’equipament van a l’alça i no pas a la baixa, més encara amb la pandèmia. Hores d’ara, el resultat d’explotació de l’empresa pública que gestiona la instal·lació ja és igual de dolent que tot el del 2019, que va arribar a 444.000 euros. Les expectatives no són pas optimistes, just el contrari.

Les dades s’estan fent públiques en el marc d’una sessió del comú de Canillo, on ara per ara no s’han desvetllat novetats en relació amb les negociacions que està duent la corporació amb la propietat del terreny on està bastit l’equipament. El cònsol major, Francesc Camp, sí que ha dit que el Palau de Gel necessita “una revisió de dalt a baix” i “un revulsiu” per poder-lo dotar “d’una segona joventut”. Però tot això “no ho farem fins que no haguem tancat el contracte amb la propietat”.

Camp ha reconegut que el recinte necessita “una revisió de dalt a baix” i “un revulsiu” per poder-lo dotar “d’una segona joventut”, però tot això “no ho farem fins que no haguem tancat el contracte amb la propietat” en una negociació hores d’ara en l’aire

El conseller de la minoria Albert Torres ha lamentat que l’acord amb la propietat no s’hagués tancat abans, com a molt tard durant el primer trimestre del 2020, i després s’hagués pogut començar a fer les inversions necessàries. En canvi, ara s’ha d’anar de pressa i corrent. La també conseller de l’oposició Dolors Cabot ha destacat que hi va haver treballs que es van dur a terme, com els relatius al gas per fabricar el gel de la pista, perquè no hi havia una altra alternativa. El cònsol menor, Marc Casal, ha deixat clar que la majoria comunal, l’actual i l’anterior, “no ha deixat caure el Palau de Gel” i ha lamentat que l’oposició ataqués els funcionaris comunals davant la feina feta.

Davant d’això, Cabot ha criticat Casal perquè “sempre tergiversa les paraules” i “vostè ho sap tot i els altres no sabem res”, alhora que ha remarcat que en cap cas havia criticat els tècnics o treballadors, sinó que havia posat de manifest “la manca d’atenció” que a tenor seu ha tingut el comú, com a institució, en relació amb el Palau de Gel. En tot cas, tant Torres com Cabot han lamentat que s’hagi hagut d’esperar “a l’últim mes i a l’últim dia” per intentar arribar a un acord. Francesc Camp ha advocat perquè es pugui arribar a una entesa “malgrat que sigui d’última hora”.

El debat ha prosseguit l’exposició de l’evolució financera que ha tingut el Palau de Gel els darrers anys. Camp, que ha explicat que ha estat aquest any del tot impossible contractar una nova direcció general, ha exposat que el 2019 van créixer les despeses d’entre 1,1 milions d’euros a 1,3 milions mentre que els ingressos van quedar estancats al tomb dels 850.000 euros. El darrer exercici tancat, doncs, el Palau de Gel només va ser capaç de finançar dos de cada tres euros gastats. El millor anys dels últims temps en aquest sentit va ser el 2017, quan s’aconseguien cobrir 8 de cada 10 euros gastats.

aportacio comu
 

El cònsol major, que ha destacat també el component social que comporta al seu voltant el Palau de Gel, ha remarcat també com resulta de costós l’equipament per a les arques públiques. Amb tot, el cònsol menor i conseller de Finances el mandat passat, Marc Casal, ha assegurat que d’uns anys ençà s’ha aconseguit reduir la injecció que cal que el comú faci d’un milió anual en xifres rodones a mig milió.

Amb tot, és excessiu per a la corporació, com ha remarcat Camp, que també ha exposat els protocols relatius a la pandèmia i ha recordat que durant l’estiu, que l’equipament ha rebut un bon gruix de visitants -“a l’agost hi va haver gent que no se la va poder acceptar”, ha reconegut el cònsol-, només s’ha pogut tenir un aforament a la pista d’esquí de 50 patinadors quan n’hi podrien cabre 600. Ara l’aforament Salut l’ha situat al tomb de l’11% del total.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending