Ordre de desallotjar “per precaució” un dels edificis amb esquerdes de l’avinguda Santa Coloma

(AMB VÍDEO) El comú considera necessari impulsar accions urgents per consolidar els fonaments i entén que, per evitar riscos, cal que el bloc estigui buit abans de divendres a les sis de la tarda

Esquerdes a l'entrada de l'edifici.
Esquerdes a l'entrada de l'edifici.

El comú d’Andorra la Vella ha ordenat el desallotjament d’un edifici a l’avinguda Santa Coloma arran de l’agreujament de les esquerdes que ja van aparèixer ara fa uns mesos tant a aquest com en el bloc del costat, l’hotel Bellpí. La mesura es pren perquè en els propers s’han de fer treballs de consolidació dels fonaments, que fa temps que està inestable per unes obres que es van fer a una parcel·la situada al davant. Així, s’ha dictaminat que, a tot tardar, aquest divendres a les sis de la tarda tots els inquilins han d’estar a fora.

En concret, l’edifici afectat és el número 28 de l’avinguda. Ja el maig passat, l’aparició d’esquerdes va aixecar totes les alarmes. Des de llavors, tots dos immobles, també l’hotel ubicat al 30, han estat sota seguiment. Ara, aquestes escletxes han anat a més i s’entén que cal tirar endavant una actuació urgent per consolidar el terreny. Aquesta es farà els pròxims dies, començant dimarts.

Abans, però, es considera convenient que, com a mínim, un dels dos blocs estigui buit, per evitar riscos. Aquest dijous a la tarda, representants del comú, amb el cònsol de la capital, David Astrié al capdavant, s’han reunit amb els veïns per comunicar-los la decisió. Abans d’aquest divendres, a les sis de la tarda, l’edifici ha d’estar desallotjat. Als inquilins que no tinguin alternativa, com ara pisos de familiars o amics, se’ls facilitarà allotjament a un hotel.

La zona més conflictiva.

Relacionat

El comú admet moviments de terra a l’avinguda Santa Coloma encara que de poc abast

Tant Astrié com l'enginyer de la propietat, Josep Lluís González, han volgut assegurar que la mesura es pren “per simple precaució” i per evitar les molèsties que es generarien als veïns i no necessàriament perquè suposin un risc major. “Generaran pols i soroll, també algunes vibracions. És millor que no hi hagi ningú vivint”, ha comentat el cònsol. Per la seva banda, l’enginyer ha indicat que “aquestes obres, per la seva natura, són incompatibles amb el fet que hi visqui gent”.

 

En concret, l’actuació consisteix a reparar un pilar de la façana central. “És un tema molt local”, ha assegurat González. Per tant, no ha de provocar problemes a altres edificis, principalment l’hotel que hi ha al costat, també afectat per esquerdes. La previsió inicial és que els treballs durin dues setmanes, però no es descarta que es puguin allargar. “A l’obra poden aparèixer danys que ara no veiem”, ha justificat el tècnic. El cost estimat de l’actuació, si no hi sorgeix cap imprevist, seria de 14.000 euros.

La mesura de desallotjament afecta tretze famílies, a banda del taller mecànic dels baixos. Durant les pròximes hores, el comú avaluarà el cas per veure quines persones necessiten un hotel on instal·lar-se aquests dies i quines tenen alternativa via familiars. El que està clar és que totes han de tenir una opció on anar demà a la tarda.

La comitiva accedint a un dels edificis afectats.

Relacionat

Els dos edificis esquerdats de l’avinguda Santa Coloma es posen ‘en quarantena’

Pel que fa a la causa de les esquerdes, tant Astrié com González han preferit la prudència. “Encara no en sabem l’origen, s’està investigant”, ha apuntat el mandatari. En tot cas, ara entenen que la prioritat és fer aquesta actuació i garantir el correcte allotjament de les famílies afectades i ja més endavant es buscarà qui pugui ser el responsable. “El comú es farà càrrec de totes les despeses derivades i després ja trobarem l’origen”, ha manifestat.

Per a qui la mesura és tot un alleugeriment és el propietari de l’edifici, Josep Palmitjavila. Davant els periodistes, ha assegurat que “des de maig [quan van aparèixer les esquerdes] no dormo”, tot afirmant que “l’única preocupació que tinc és la seguretat dels llogaters” i que el que no vol és que “hi hagi cap desgràcia”. Per això, s’ha mostrat convençut que “s’ha agafat la millor decisió”.

Comentaris (13)

Trending