Ordino suspendrà durant un any les llicències de construcció per tornar a canviar el pla d’urbanisme

La mesura s’aprovarà en sessió extraordinària de comú aquest divendres després d’haver demanat el permís per avançar noves modificacions a un POUP ja actualitzat el 2019 amb l’argument d’haver de calcular fins a on arriben els recursos hídrics de la parròquia

Vista de la part central del poble d'Ordino.
Vista de la part central del poble d'Ordino.

El comú d’Ordino aprovarà demà una suspensió de l’atorgament de llicències de construcció. El motiu? La voluntat de tirar endavant, abans que acabi el mandat, d’introduir importants canvis al pla d’urbanisme de la parròquia. La mesura ha aixecat certa sorpresa entre alguns propietaris i promotors que tenien intenció d’impulsar algun projecte en els pròxims mesos i que, ara, hauran de frenar les seves iniciatives.

La mesura s’ha d’aprovar en una sessió de comú que s’ha convocat de forma extraordinària per aquest divendres i que tindrà com a únic punt en l’ordre del dia la “proposta d’aprovació de la suspensió temporal de noves llicències de parcel·lació de terrenys (inclosos els plans parcials) en unitats d’actuació classificades com a sòl urbanitzable o urbà no consolidat, i d’urbanització (inclosos projectes d’urbanització) en les mateixes unitats d’actuació i en tots aquells terrenys o parcel·les que no hagin adquirit la condició de solar”. És a dir, una moratòria de l’atorgament de qualsevol permís vinculada a noves obres privades.

Segons les fonts consultades, la mesura s’aplicarà per un any i té el seu origen en la voluntat d’introduir canvis en el pla d’urbanisme. Es tracta d’una mesura “excepcional”, ja que la darrera modificació del document es va fer el 2019. Per tant, llei a la mà, no es podria tornar a tocar fins al 2025. Sis anys després.

Una vista general d'Ordino.

Relacionat

Ordino, primera parròquia a revisar el pla d’urbanisme per adaptar-se a la nova Llei

El comú, però, ha fet servir una possibilitat legal per demanar a Govern l’autorització per avançar aquest canvi. S’ha apuntat que hi ha una “necessitat extraordinària”. En aquest cas, s’hauria defensat que cal comprovar si els recursos hídrics de la parròquia són suficients per afrontar el creixement futur. I, en cas contrari, poder prendre mesures, via POUP, per acotar-lo.

En aquest sentit, cal recordar que Ordino ja ha encarregat l’estudi de càrrega marcat per la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme aprovada ara fa uns mesos. La voluntat de la majoria que encapçala Josep Àngel Mortés seria que, a partir d’aquest treball, es puguin decidir quins canvis fer al POUP. Algunes fonts apunten que la idea és intentar fer-los abans del desembre. És a dir, tenir tot el procés tancat abans del final del segon mandat de Mortés.

La intenció del comú és poder fer tot aquest procediment evitant “un efecte crida”. És a dir, que mentre es fa el treball s’entrin més llicències. Més quan es té la sensació que el resultat dels estudis de càrrega poden obligar a limitar de forma important el desenvolupament de la parròquia, sobretot per si es podrà o no garantir el subministrament d’aigua.

El fet que hagi transcendit aquesta intenció ha generat cert malestar a la parròquia. Segons algunes fonts, fins i tot dins del mateix comú. Les dues minories (Movem Ordino i X’Ordino), segons ha pogut saber Altaveu, no ho veuen gens clar. I, evidentment, també entre alguns propietaris i promotors que treballen per impulsar en els pròxims mesos projectes urbanístics. Ara, ja temen que els plans quedaran, en el millor dels casos, aturats. En el pitjor, en funció del resultat dels estudis, podrien veure com el nou pla d’urbanisme els limita de forma important.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending