Ordino, primera parròquia a revisar el pla d’urbanisme per adaptar-se a la nova Llei

El procediment el durà a terme un estudi d’arquitectura que s’ha contractat per 95.000 euros i set mesos que hauran d’analitzar i afegir les principals conclusions dels estudis realitzats a la parròquia

Una vista general d'Ordino.
Una vista general d'Ordino. ARXIU

Seguint la línia marcada per Govern pel que fa al creixement urbanístic de cada parròquia, i a la recerca de mantenir la idiosincràsia de les valls, Ordino ha encarregat una revisió del pla d’urbanisme (POUP) excepcional. La durà a terme un estudi d’arquitectura que s’ha contractat per 95.000 euros i que tindrà set mesos per analitzar i afegir diferents aspectes, com les conclusions dels estudis que ja s’han dut a terme o l’adaptació d’alguns punts per seguir criteris de sostenibilitat.

Quan comuns i Govern es van reunir per posar fre temporal i estudiar la càrrega urbanística de cada parròquia, Ordino ja tenia un estudi de recursos hídrics realitzat. Paral·lelament, des del comú, i segons ha assegurat el cònsol major, Josep Àngel Mortés, s’ha seguit treballant en diferents anàlisis, com el creixement poblacional. Per tant, Mortés ha apuntat que a dins del POUP “hi ha diferents punts i estudis que són necessaris per poder tirar endavant els objectius que marca Govern, i també els que tenim des del comú”.

Així, Ordino serà la primera parròquia que faci un moviment clar per adaptar-se a la nova Llei d’ordenació del territori que es va anunciar el passat mes de setembre, i que requeria més implicació per part de les corporacions. Mortés ha recordat els resultats dels diferents estudis que s’han realitzat a la parròquia, i que marquen les línies principals per a la revisió excepcional del Poup. D’una banda, pel que fa als recursos hídrics, “ens indicava que teníem aigua suficient”. Malgrat això, el toc d’alerta es va posar en el creixement de la parròquia si es portaven endavant tots els plans parcials que es tenien. “Es podria arribar a doblar la població”, ha indicat Mortés, “i cal que fem les inversions de forma planificada en funció del que es vol créixer”.

El primer que s’ha fet ha estat fer efectiva la contractació de l’equip d’arquitectes que tindrà set mesos per fer aquesta revisió. L’import que s’ha destinat ha estat de 95.000 euros. Des del Govern, a més, se’ls ha comunicat que s’ha aprovat la motivació d’interès públic per tal de fer el repàs al pla d’urbanisme. Mortés ha remarcat que l’objectiu principal “no és acabar amb la construcció, sinó adequar-la a criteris de sostenibilitat”. I en aquest sentit hauria d’anar la revisió, per incloure les conclusions i, de fet, l’equip redactor haurà de fer altres estudis, “per posar en relleu l’entorn natural que ens caracteritza”. Mortés ha recalcat que “volem mantenir la idiosincràsia de la nostra parròquia”.

L’’exhaustiva’ revisió que es preveu del Poup neix de “l’obligatorietat d’aconseguir una parròquia més sostenible”. Però, sobretot, de la intenció de “no posar en risc la qualitat de vida”. I a Ordino el creixement urbanístic amenaça, i molt, en aquesta direcció. Sobretot, una de les grans preocupacions que ha manifestat Mortés ha estat la de “reforçar la identitat de les valls, i per això pren importància seguir la lògica d’una política de conservació”. Aleshores, aquest primer moviment que es fa des de la parròquia segueix “la línia del Govern” i posa de manifest “la voluntat de mantenir la reserva de la biosfera”.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending