La nova Llei de finances comunals dona aire a Canillo

La corporació, que havia vist incrementat el seu deute fins al 164% de la mitjana d’ingressos dels darrers anys quan el màxim permès és 200%, el veurà davallat fins a un 11,6% gràcies al fet que ja no comptabilitzaran els números vermells d’Ensisa

Un instant de la sessió de comú celebrada a Canillo.
Un instant de la sessió de comú celebrada a Canillo. G. P.

La modificació de la Llei de finances comunals, i específicament el canvi en el càlcul de l’endeutament, dona aire a Canillo. La nova fórmula, que exclou bona part dels números vermells que tinguin les societats participades, permetrà a la corporació reduir de forma sensible l’impacte que la pandèmia ha tingut, via Ensisa, a les seves arques. Així, es va tancar el 2021 amb un 164% sobre el màxim de 200% permès, però ara baixarà fins a només un 11,6%. Pel que fa a Ensisa, Camp confia a tornar a nivells de deute previs a la pandèmia en tres o quatre anys.

Així s’ha explicat durant la sessió de comú celebrada aquest dimecres, que ha tingut l’anàlisi del tancament de comptes del 2021 com a primer punt de l’ordre del dia. La corporació va tancar amb superàvit. Amb 2,49 milions en números verds. En canvi, però, el problema ve des d’Ensisa. La nefasta temporada d’hivern de l’any passat a causa de la pandèmia va incrementar de forma sensible el deute de la societat. I, de retruc, el del comú.

I és que, cal recordar, fins fa pocs mesos, la Llei de finances comunals sumava els números vermells de les entitats participades al del comú. I això va provocar que el deute de Canillo saltés d’11,6 a 24,3 milions. Això suposava el 164% del màxim de 200% autoritzat. Enguany, però, ha entrat en vigor la modificació legislativa que, entre altres aspectes, modifica la fórmula de càlcul del deute, excloent en gran part dels casos la part provinent de les societats en les quals les corporacions tinguin accions.

Edifici del comú de Canillo.

Relacionat

La nova llei de finances comunals dona aire a l’endeutament de Canillo, Sant Julià i la Massana

I això per a Canillo ha estat molt beneficiós. Sense el d’Ensisa, l’endeutament queda únicament en l’11,6%. Per tant, una davallada considerable. Pel que a la societat gestora de les pistes d’esquí de la parròquia, el cònsol major, Francesc Camp, ha admès que els números han empitjorat per culpa de la pandèmia, però s’ha mostrat confiat a poder reconduir la situació. “Preveiem que en tres o quatre anys, si mantenim la facturació d’aquesta temporada, podrem tornar al nivell previ”, ha afirmat.

El tancament pressupostari ha estat valorat positivament per part del mandatari, tot destacant el context complicat provocat per la pandèmia. Sensació similar s’ha expressat des de la minoria d’Objectiu Comú, tot i voler advertir de dos punts que els preocupen. Per una banda, Dolors Cabot ha recordat que “els ingressos de la construcció van salvant el dia a dia”, tot avisant que “haurem d’estar atents perquè, si davallen, pot complicar la situació”. Per l’altra, ha recordat que “aportarem més de sis milions d’euros en aquests anys al Palau de Gel”.

Sobre el primer punt, Camp ha recordat que “ja hem estat prudents a l’hora d’elaborar el pressupost pel 2022”. Sobre el segon, ha admès que “són molts diners, però sabem on han d’anar i què han d’aportar com a rendiment”. El cònsol ha argumentat que “l’esforç d’ara espero que no s’hagi de fer en els pròxims 25 anys”, ja que “és puntual i no s’anirà repetint cada any”. Tot i això, ha reconegut que en exercicis posteriors caldrà fer encara més inversió, tot i que “no d’aquesta magnitud”.

Justament, per poder afrontar aquesta despesa al Palau de Gel, el comú ha validat la contractació d’un préstec de 4,2 milions d’euros. Tindrà un interès d’euríbor més 1,90 i s’haurà de tornar en 24 anys. La proposta ha estat aprovada conjuntament tant per majoria com per la minoria.

PETICIÓ DE DIMISSIÓ

Un moment tens de la sessió ha arribat a l’hora d’analitzar diferents actes de la junta de govern. El conseller d’Objectiu comú, Albert Torres, ha criticat la lentitud a l’hora d’aprovar projectes i ha demanat expressament que el conseller que la presideix, Cerni Pol, dimiteixi. En aquest sentit, ha recordat el nombre important d’ingressos que entra a la corporació via decisions d’aquest òrgan. “És un lloc on tot s’ha d’agilitzar”, ha reclamat.

La petició ha estat refusada per la majoria. Camp ha defensat que gran part de la tasca de la comissió s’ha centrat els darrers anys en la revisió del pla d’urbanisme però també el fet que s’ha hagut de substituir un dels responsables. “La demanda que ha fet no s’escau. S’està fent bona feina”, ha assegurat.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending