El nou aparcament vertical i l’inici de la reforma del Casamanya disparen el pressupost d’Ordino

El comú valida uns comptes de prop de 20 milions, amb 5,67 destinats a inversió i amb un dèficit de gairebé 5 que es cobrirà amb romanents de tresoreria

Un instant de la sessió de comú a Ordino.
Un instant de la sessió de comú a Ordino. G. P.

El comú d’Ordino ha aprovat un pressupost de prop de 20 milions d’euros per al darrer any de mandat de Josep Àngel Mortés. Uns comptes que, ja admet la majoria, seran deficitaris, ja que els ingressos tot just arribaran a 15,14 milions. La diferència es preveu finançar amb els romanents de tresoreria provinents de l’exercici actual. Un dels fets que enfilen la despesa serà la inversió, amb el projecte d’un aparcament vertical al costat de l’escola andorrana de segona ensenyança i l’inici de les obres per condicionar, conjuntament amb Govern, l’hotel Casamanya.

Els comptes han rebut el suport dels vuit consellers d’En comú per Ordino i, també, el del representant de Movem Ordino, Jean Michel Armengol. En canvi, hi ha votat en contra Enric Dolsa, de X Ordino, crític amb el fet que el darrer any de mandat i amb l’actual situació econòmica es tiri endavant una inversió que, en global, serà de 5,5 milions d’euros. “Ara no és el moment; amb els preus que hi ha al mercat, caríssims, no ho és pas. Els preus són massa elevats i també els del materials. Era millor esperar un any i mig o dos perquè tampoc tenim un problema greu d’aparcament”, ha comentat. També ha retret que s’incrementin preus i taxes públiques vistes les dificultats de moltes famílies.

El projecte més destacat serà l’inici de l’aparcament vertical que s’ubicarà al costat de l’escola andorrana de segona ensenyança amb un cost total de 5,5 milions, dels quals 3 imputats ja el 2023 i 2,5 pel 2024

Els comptes presenten un volum de despesa de prop de 20 milions d’euros. D’aquests diners, 5,67 es destinaran a inversió. El projecte més destacat serà l’inici de l’aparcament vertical que s’ubicarà al costat de l’escola andorrana de segona ensenyança. El cost total serà de 5,5 milions, dels quals 3 ja s’imputaran el 2023. Els 2,5 restants es pagarien quan el culminés el projecte, el 2024. També es preveu una partida de 312.000 euros per iniciar, en col·laboració amb Govern, la reforma del Casamanya.

El volum d’ingressos previstos es quedaria únicament en 15,14 milions. Per tant, els comptes s’han presentat amb un dèficit de 4,75 milions, que es cobrirà amb romanents de tresoreria. La consellera de Finances, Maria del Mar Coma, ha defensat que “l’hem acumulat aquests anys i, per tant, tenim els mitjans per cobrir aquest dèficit pressupostari”. Per la seva banda, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha argumentat que “continuem reduint endeutament mentre fem inversions necessàries per dinamitzar la parròquia”.

Coma també ha volgut matisar la pujada de preus denunciada per Dolsa. En aquest cas, ha admès que, en algun cas, el percentatge és elevat però perquè són “xifres baixes”. També ha posat en relleu que  “fa molts anys que no n’apujàvem cap, ni tan sols l’IPC; ara, vist que les despeses s’estan incrementant, ho fem en funció de l’augment generalitzat”. Sobre la inversió en l’aparcament, la majoria ha justificat que és una zona “necessitada” de places i que, a més, es farà a terreny comunal quan moltes instal·lacions d’aquest tipus estan en parcel·les llogades.

Els comptes sí que han comptat amb el suport del conseller de Movem Ordino, Jean Michel Armengol. Sobre un dels punts més polèmics, el de l’aparcament, ha indicat que “el necessitem”, tot recordant que “fins ara paguem lloguers elevats a terrenys privats cada any”. I, per tant, entén que “no estarà malament tenir-lo”.

Aparcament i Casamanya a banda, el pressupost també preveu inversions en altres àmbits. Es destinaran 600.000 euros a la refecció de voravies i 190.000 a l’ampliació del camí del riu de Sornàs. La mancomunitat de serveis, per la seva banda, s’emporta un import d’1,4 milions.

Al llarg del 2023, es confia retornar un total de 985.000 euros de deute. Això permetria que, a finals de mandat, el total d’endeutament, sumant el del comú i la part proporcional de SECNOA, se situï en 11,64 milions. Això representa un 93,14% del sostre permès.

Comentaris (3)

Trending