La minoria acusa Marsol de ser “poc transparent”

La tensió entre els consellers del PS + Independents amb la majoria s’ha fet palès amb la votació del projecte al carrer Prat de la Creu, que s’ha aprovat malgrat les discrepàncies entre ambdues parts

La cònsol, Conxita Marsol, responent a la minoria durant la sessió de consell de comú.
La cònsol, Conxita Marsol, responent a la minoria durant la sessió de consell de comú. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El projecte de reforma i embelliment del carrer Prat de la Creu ha estat l’espurna que ha fet saltar la tensió entre la minoria i la majoria al comú d’Andorra la Vella. No tant pel projecte en si, sinó per les formes de fer per part de la corporació. Els consellers del PS + Independents han acusat la cònsol major, Conxita Marsol, de ser poc transparent i, fins i tot, d’haver mentit. Aquestes acusacions han sorgit arran que, durant la sessió, s’ha plantejat la convocatòria de concurs i s’ha presentat un projecte que la minoria ha assegurat no conèixer abans d’aquest divendres.

La minoria s’ha mostrat sorpresa de veure el projecte del carrer Prat de la Creu tan perfilat com l’ha presentat Marsol. Segons ha assegurat el conseller, Sergi González, en una reunió a principis del mes de març se’ls havia comunicat que encara no es coneixia la forma que prendria, “i en disset dies ja es té tot clar”, posant en dubte les explicacions que se’ls han ofert al respecte, i acusant Marsol de què “vostè em va dir que en aquesta sala no mentia”. La cònsol ha defès que la majoria tampoc no havia vist el projecte complet, sinó que havia vist un esbós i que s’ha conegut el resultat els darrers dies. “Entenem que quan hi ha urgència les coses es fan de forma, fins i tot, precipitada, però les maneres de fer de la majoria no les compartim”, ha assegurat Dolors Carmona.

“Entenem que quan hi ha urgència les coses es fan de forma, fins i tot, precipitada, però les maneres de fer de la majoria no les compartim”

A la compareixença posterior, González ha continuat arremetent, assegurant que “ens amaguen informació i ens posen excuses d’agendes plenes”, i que “és molest i desgastador”. Així, la minoria ha continuat insistint que entén la importància del projecte, però que han votat a cegues, sense tenir la informació que és necessària per poder decidir. En aquest sentit, Carmona ha insistit, durant la sessió en què el seu vot ha estat dirigit “perquè volem millorar la seguretat dels vianants, i volem també treballar en la imatge que es té de la zona en general”.

Enfront de les reiterades acusacions per part de la minoria, Marsol ha defès contínuament que el projecte havia tingut moltes adaptacions i que fins que no s’havia tingut tota la informació, no s’havia pogut facilitar. “Havíem vist un esbós, però no com quedava finalment, ha estat un projecte llarg i feixuc”, ha insistit. Per tant, bàsicament ha afirmat que no s’havia presentat als consellers del PS perquè ni tan sols la majoria sabia ben bé com s’anava a executar i què era el que s’anava a fer. Aquest fet ha estat titllat per Carmona com a “força preocupant”.

A les obres al carrer Prat de la Creu, per tant, hi intervindran tres actors diferents. El comú, FEDA i Andorra Telecom, i tots hi participaran al pressupost. Segons ha explicat Marsol, es tracta d’una zona on, a causa de l’alt volum de vehicles que hi circulen resulta impossible obrir la carretera, “no el podem tenir tancat tant de temps”. Per tant, per poder facilitar la instal·lació que necessita portar a terme FEDA, i aprofitar així per fer l’embelliment que tenia previst la corporació, el que es farà serà obrir les voravies. “Aprofitar aquesta situació suposa un estalvi per al comú”, ha assegurat la cònsol. De fet, el paviment que es tornarà a posar anirà a càrrec de FEDA, però serà el que el comú volia fer. Així mateix, també s’ha firmat un acord amb Andorra Telecom per fer passar un cablejat, i del qual també es farà càrrec la parapública.

Les obres previstes es posaran en marxa durant la temporada d’estiu, “quan hi ha menys circulació a la zona, i així reduir al mínim l’afectació”. El que es preveu que pugui passar és haver d’envair algun dels carrils, igual que ha passat amb els treballs al casino. D’altra banda, els espais que afectin els passos de vianants, es faran les actuacions durant la nit. “Començaran molt aviat perquè FEDA té compromís amb alguns dels edificis”, ha apuntat Marsol. Així mateix, la segona i tercera fase del projecte es preveu portar-les a terme durant l’any vinent.

UN MES DE REFLEXIÓ PER A LA PLAÇA DE LA ROTONDA

L’altre tema candent, i que també ha generat debat (i discussió) durant la sessió de consell de comú ha estat la segona fase de les obres de la plaça de la rotonda. Durant l’exposició del projecte, Marsol ha explicat que el pressupost s’havia augmentat respecte al que s’esperava, “hi ha increments importants al ferro, a la fusta i a l’alumini”. Sobretot, en alguns dels materials que calen per poder fer la font que s’espera poder emplaçar allà. Degut a la complicada situació que es viu a nivell global, la cònsol ha proposat que, un cop adjudicat el projecte, es donarà un mes de marge abans de començar per veure com evoluciona tot. En cas que la situació sigui insostenible, es plantejarà retardar l’inici dels treballs.

La minoria, que ha votat en contra del projecte, ha demanat en tot moment que es doni el pressupost complet de les quatre fases del projecte. “És preocupant no tenir un avantprojecte que inclogui tot l’embelliment, tenim un desconeixement total de què és o pot arribar a ser el projecte, no sabem les fases tres i quatre ni com, ni quan es faran”, ha remarcat Carmona. La cònsol, però, ha defensat que es tracta d’un projecte que dóna un plus a la parròquia i que servirà com a atractiu per al turisme, que és el motor principal del país.

“No volem convertir-nos en un Marina d’Or, amb mega-fonts, telefèrics que no surten...”

En aquest sentit, González ha puntualitzat que “no volem convertir-nos en un Marina d’Or, amb mega-fonts, telefèrics que no surten...”. El conseller ha posat en dubte els arguments per aquest mes de reflexió que es dóna, tot qüestionant què és el que ha de passar perquè tot es freni. A més, ha sol·licitat que, durant aquest temps, es faci partícip a la ciutadania i que se li pregunti què és el que opina del projecte. “Tenim una primera apreciació de què hi ha molts ciutadans que s’indignen per la inversió i pel sobrecost”, ha remarcat Carmona. Però, Marsol ha donat una negativa total, “no és moment per a això”.

Comentaris (10)

Trending