La Massana dispara el nombre de participants que cremaran falles la nit de Sant Joan

Els actes de la nit de la revetlla també homenatjaram les víctimes de la cacera de bruixes; ja en les activitats d’estiu, la novetat serà una ruta literària bassada en les històries dels passadors

Forné i Molné, amb el fallaire Ferran Mata.
Forné i Molné, amb el fallaire Ferran Mata. G. P.

Sant Joan servirà per donar el tret de sortida a les celebracions d’estiu a la Massana. El comú ha presentat aquest dilluns la programació cultural dels pròxims mesos, que s’iniciarà divendres amb una revetlla on, per segon any, es faran rodar falles -amb un fort increment dels participants- i on també hi haurà una representació per recordar la cacera de bruixes viscuda a la parròquia i homenatjar les víctimes. Ja durant juliol i agost, una de les novetats serà una ruta literària entre Llorts i la Massana per explicar les vivències dels passadors durant la Segona Guerra Mundial.

La cònsol major, Olga Molné, i el conseller de Cultura, Guillem Forné, han presentat el programa d’activitats, que viurà el seu primer punt fort el pròxim cap de setmana amb la revetlla però també amb les primeres festes majors de l’estiu a Pal i a Sispony, en aquest darrer cas recuperant el ball de nit. Prèviament, la nit de Sant Joan es viurà amb intensitat, amb fins a 35 fallaires (15 adults i 20 infants) fent rodar falles pels carrers del poble.

El pressupost per a les activitats d’estiu -els ‘Dimecres Xics’ i els ‘Dijous a la fresca’- es manté en uns 15.000 euros i s’aposta pels artistes de proximitat

“Vam recuperar-les i això és molt important; ara les volem consolidar”, ha explicat Molné. La nit, de fet, tindrà un altre eix conductor: la cacera de bruixes. Una representació teatral permetrà recordar què va passar en aquesta època fosca. “Eren dones avançades i les volem homenatjar”, ha apuntat Forné, que ha volgut posar en relleu l’orgull que va suposar l’any passat poder recuperar la tradició de les falles: “és magnífica i emocionant”.

Des dels fallaires, Ferran Mata ha posat en relleu que “és una tradició que està creixent i que pensem que es pot consolidar”. A la vegada, ha apuntat que, enguany, guanyen “l’experiència que no teníem el 2022, amb el coneixement del recorregut”. Els darrers dies els participants han anat preparant el material que faran servir en el passeig pels carrers del poble fins a l’escola andorrana, on tindrà lloc l’espectacle final i l’encesa de la foguera. En aquest sentit, ha destacat que “hem tingut un creixement fort dels infants que fan rodar llums”.

A partir de llavors, al llarg de l’estiu es torna a apostar pels ‘Dimecres xics’, centrats en la canalla, i els ‘Dijous a la fresca’, cicles plenament consolidats i que tindran un pressupost aproximat de 15.000 euros. Al llarg dels dos mesos d’estiu, pel que fa al primer, hi haurà espectacles, tallers de circ i jocs aquàtics. En el segon cicle, hi haurà actuacions de la companyia Jo Dansa, un concert de ‘Músiques del món’ i una òpera amb la soprano Laura Coll.

La gran novetat d’aquest estiu serà la ruta literària ‘Herois perseguits per la Gestapo’, un recorregut entre Llorts i la Massana que servirà per “recordar una època històrica com la de la Segona Guerra Mundial i la tasca dels passadors que van poder ajudar a gent que fugien dels alemanys a refugiar-se”. Hi haurà una representació al juliol i una altra a l’agost i també “farà repàs de llibres que s’han escrit sobre el tema a Andorra”. Forné ha apuntat que “volem que la gent s’ho passi bé però també fer activitat didàctica i posar en valor tot el que va succeir durant aquells anys”. Per la seva banda, Molné ha destacat que s’aconsegueix “combinar la diversió amb la cultura i història”.

Etiquetes

Comentaris

Trending