La Massana aprofita l’homenatge al ciutadà per recordar els aiguats del 1982

El comú atorgarà el guardó de forma pòstuma a Amadeu Rossell, que va perdre la vida mentre intentava tancar les vàlvules del gas en mig de les pluges torrencials que van arrasar el país al novembre farà 40 anys

Amadeu Rossell amb dos dels seus fills, Amadeu i Bet.
Amadeu Rossell amb dos dels seus fills, Amadeu i Bet. FAMILIA A.R.

L’Homenatge al Ciutadà del comú de la Massana serà enguany especial. Des de la corporació s’ha optat per decidir directament a qui es farà el reconeixement, tot recordant que aquest 2022 se celebren 40 anys dels aiguats del 1982. Per això, es rememorarà la figura d’Amadeu Rossell, que va ser una de les víctimes d’aquella tragèdia.

Habitualment, per decidir qui era el ciutadà homenatjat amb el guardó, que s’atorga a persones que han contribuït a millorar la parròquia, el comú obria una convocatòria perquè la gent presentés candidatures. Aquest cop, però, s’ha canviat el sistema. S’ha decidit concedir-lo directament a Rossell, coincidint amb el fet que, el novembre, es compliran quatre dècades dels aiguats, una dels pitjors tragèdies de la història recent del Principat.

I la Massana va ser una de les parròquies on els efectes d’aquelles pluges torrencials van ser més devastadors. Com ha recordat el comú, la tarda de diumenge del 7 de novembre del 1982, Amadeu Rossell, acompanyat de Gregorio Cerviño, van córrer a tancar les vàlvules de distribució del gas a la població. Van arribar-hi a les palpentes i amb una inundació d’un metre i mig d’aigua, recoberta d’una capa de gas líquid que s’anava estenent a poc a poc. Cerviño es va submergir per tancar les vàlvules inferiors quan una gran flamarada va encendre el gas dispers per tota la instal·lació. L’incendi va provocar cremades molt greus a l’Amadeu Rossell, que va morir dos dies després.

L’entrega de la distinció es farà el pròxim cap de setmana, aprofitant el Roser de La Massana. Se celebrarà a la plaça l'Església, a partir de la una del migdia. Fins ara, el guardó s’ha atorgat a Dolors Ribes, Josep Serra, Antoni Areny, Manel Rivas, l’associació Carisma, Clare Allcard, Antoni Morell, mossèn Bordes i al col·lectiu de voluntaris de la Covid-19.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending