Marsol defensa que no hi ha moratòria a la construcció, sinó “una suspensió per un mes”

La cònsol major d’Andorra ha Vella ha remarcat que en cap moment considera que la mesura envaeix competències comunals i que l’estudi que s’encomanarà ajudarà “a anar més ordenadament”

Vista general de la capital amb moltes grues.
Vista general de la capital amb moltes grues.

La capital és favorable a la mesura que va anunciar el Govern sobre les llicències urbanístiques. Almenys, així ho ha assegurat la cònsol major d’Andorra la Vella Conxita Marsol, que ha defensat que no es tracta d’una moratòria, sinó “una suspensió d’un mes mentre es facin aquestes ordenances”. A més, també ha assegurat que en cap moment s’envaeixen competències comunals i que l’estudi que s’encomanarà sobre la càrrega de cada parròquia ajudarà a procedir d’una forma més ordenada.

El cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar aquest dijous que els comuns on capitanejava la majoria s’havien mostrat conformes amb la mesura, i així ho ha ratificat Marsol. “Pensem que alguna cosa s’havia de fer”, ha assenyalat la cònsol, “hem d’anar més ordenadament i creiem que això és el que es pretén”. De fet, ha afirmat rotundament que en cap cas es pensa que això no limitarà la construcció, “es podran continuar presentant projectes, que hauran de complir certs requisits”.

Pel que fa a l’estudi que ha de realitzar cada parròquia, Marsol ha assegurat que ajudarà a conèixer el volum edificable, que a Andorra la Vella “encara es té molt espai per construir”. L’edificabilitat a la capital es té clara, i encara dóna molt de si, “encara queda molt per fer també a la part de Santa Coloma”. Ara, el que es farà serà analitzar els recursos, com l’aigua, i es concretarà més quina és la capacitat que hi ha en aquest sentit per poder assolir tot el que encara es pot construir.

Marsol explica que “no hi ha cap invasió de competències, pot haver-hi alguna altra cosa, però de competències no”

Invasió de competències comunals, per tant, no en veu cap. “El comú té la competència a nivell d’urbanisme, però sotmès a la llei general, des del moment que es modifica la llei i ordena la directriu, entenc que no”, ha explicat Marsol. Canviaria molt la situació si fos el Govern qui ho fes amb un reglament, però amb un canvi legislatiu, “no hi ha cap invasió de competències, pot haver-hi alguna altra cosa, però de competències no”.

Dintre de l’aspecte de la construcció, Marsol ha assenyalat que continuen buscant un emplaçament per poder acollir un espai de transferència. Amb la possibilitat que ha obert Govern per atorgar llicències a particulars, “serà més fàcil que trobem aquests espais”. Des del comú s’ha rebut la mesura de forma molt positiva, “esperem que a Andorra la Vella hi hagi algun terreny, que no serà fàcil, per poder tenir aquest tipus d’abocador”.

ANDORRA LA VELLA NO REDUIRÀ L’HORARI D’ENLLUMENAT PÚBLIC

Marsol també ha valorat molt positivament la trobada amb el Govern per parlar sobre estalvi energètic. “Nosaltres ja portem cinc anys canviant tota la lluminària de la parròquia, ja ens vam avançar una mica, i tenim el 90% amb llum led que és de molt baix consum als edificis”, ha explicat la cònsol. Des del comú s’han compromès a continuar fent esforços “a tots els nivells”. Des de fa uns dies s’estan donant instruccions als edificis “a nivell de climatització i de calefacció”. L’enllumenat al carrer, però, no es té previst que redueixi el seu horari. “No serà necessari, a més, els barris dintre la ciutat són foscos i podria portar problemes de seguretat”, ha apuntat Marsol.

Comentaris (3)

Trending