Els lauredians demanen una plaça Calonge amb menys elements i sense problemes de salubritat

Després d’escoltar una quarantena de persones en el procés participatiu, el comú preveu tenir després de Setmana Santa el model conceptual de què considera que podria ser en el futur l’espai que es vol remodelar

Una imatge de la plaça, en l'estat actual.
Una imatge de la plaça, en l'estat actual. Toni Solanelles

Que la plaça Calonge-Sant Antoni es converteixi en un espai més diàfan i amb menys elements. I que es retirin els contenidors d’escombraries, que actualment són un niu de problemes de salubritat. Aquests són algunes de les demandes que fan els ciutadans de Sant Julià en relació amb aquest cèntric espai de la parròquia que durant el que resta d’aquest 2025 s’hauria de mirar de remodelar. El comú hi pensa destinar uns 400.000 euros i després de Setmana Santa hauria de tenir enllestit un “model conceptual” del que hauria de ser la futura plaça.

Així ho ha explicat el cònsol major de la parròquia, Cerni Cairat, després de tancar el procés participatiu destinat a plantejar com hauria de ser la plaça en el marc del Llibre Blanc que recull la guia d’actuació per convertir els nuclis urbans de la parròquia en més amables. Durant les darreres setmanes s’han fet diverses trobades, telemàtiques i presencials, i fins a una quarantena de persones han fet les seves aportacions.

A nivell general, destaca Cairat, el més significatiu és que “es confirma el que deia el Llibre Blanc”, això és que la ciutadania reclama un embelliment dels nuclis i que hi hagin espais més verds i amables. Els principis rectors de l’actuació comunal quant a la pacificació dels espais urbans de la parròquia s’haurien de regir per vuit principis clau que es mantenen en aquells que ja s’havien traçat: cohesió, connexió, sostenibilitat, neteja, seguretat, il·luminació, harmonia i més verd.

La plaça de Calonge-Sant Antoni aquest migdia.

Relacionat

La reforma de la plaça Calonge ‘dispara’ el procés per fer més amable el nucli urbà de Sant Julià

Quant al cas concret de la plaça Calonge-Sant Antoni, el cònsol lauredià simbolitza la demanda ciutadana amb tres termes que “coincideixen amb el que políticament volíem i ja es va plantejar”. És a dir, els ciutadans demanen un espai “més amable, més segur i més diàfan”. Les aportacions rebudes, destaca Cairat, “ens aniran bé”, encara que no s’allunyen d’allò que ja es tenia en ment. “S’ha de reordenar l’espai” i, com a necessitat més imperiosa, els veïns demanen “reubicar els contenidors d’escombraries”, que no funcionen prou bé i s’han convertit, en alguns moments, fins i tot en un problema d’higiene. 

L’indret en qüestió, al bell mig del poble i just esdevenint porta d’entrada del centre esportiu, és punt de trobada i alhora, eix de molta freqüentació i pas de persones. D’aquí que es vulgui, des de la ciutadania, “un espai més diàfan i amb menys elements”. Un dels debats que s’hauran d’afrontar és què fer amb les pedres de molí velles i el mosaic que representa un molí i una font. Hi ha disparitat de criteri entre els que voldrien que es mantingués a la plaça i els qui ho traurien. 

Comentaris (4)

Trending