La gratuïtat del bus nacional s’estendrà com a mínim a tres serveis parroquials

Andorra la Vella i Ordino ja el tenien de franc amb l’abonament de 30 euros i la Massana i Sant Julià han de parlar amb la concessionària per veure si hi ha “marge”, mentre que Canillo i Encamp mantindran l’Uclic de pagament

Una de les parades del servei de bus a demanda de Canillo, l'Uclic.
Una de les parades del servei de bus a demanda de Canillo, l'Uclic. COMÚ DE CANILLO

A partir de l’1 de juliol entra en vigor la gratuïtat de les línies de transport públic nacional, com a mesura impulsada per intentar contrarestar els efectes que sobre la ciutadania està tenint l’escalada de preus. La mesura, indirectament, s’estendrà a alguns dels serveis de bus que ofereixen els comuns. És el cas d’Ordino i Andorra la Vella. No a tots, però. Encamp i Canillo ja han anunciat que, de moment, seguirà sent de pagament. A Sant Julià i la Massana estan pendents de les opcions que els pugui donar l’acord amb les concessionàries.

El que queda clar és que, almenys durant sis mesos -caldrà veure si la mesura es prorrogarà posteriorment-, qui vulgui desplaçar-se amb el servei nacional no haurà de rascar-se la butxaca. Bastarà retirar l’abonament i aquest serà gratuït. Una altra cosa serà si els desplaçaments es volen fer amb el servei de bus a cada parròquia.

Així, hi ha tres llocs on no caldrà pagar. De fet, són els tres comuns que ja han apostat per una gratuïtat. En el cas d’Escaldes, on hi ha un servei a demanda, des del primer moment ha estat de franc i així es mantindrà. Ja en el seu dia es va explicar que, per un costat, es considerava que era la mesura que més afavoria l’equitat. Per l’altre, també es valorava positivament el fet de ser una acció que contribuïa a una mobilitat més sostenible i, per tant, més respectuosa amb el medi ambient.

Un bus per Prat de la Creu.

Relacionat

L’abonament per al bus gratuït es podrà començar a activar aquest dijous

Pel que fa a la capital i Ordino, el motiu és diferent. Ja el passat mes de març totes dues corporacions van signar un conveni amb Govern mitjançant el qual qui tingués l’abonament mensual de les línies nacionals podria fer servir també de franc el transport intern de cada parròquia. I això es mantindrà. Clar que, ara, l’abonament de 30 euros ha passat a ser sense cost.

Altres dues parròquies amb servei de bus a demanda, en canvi, consideren que cal mantenir les tarifes actuals. En el cas de Canillo, fonts properes al comú argumenten que es tracta d’una fórmula diferent, ja que permet enllaçar els diferents nuclis urbans. Això sí, es recorda que per als usuaris que disposin de l’abonament nacional, el preu es redueix un 50%.

Pel que fa a Encamp, s’apunta que fa poques setmanes que ha començat la prova pilot de l’Uclic. Per tant, es vol donar marge a veure com funciona i, en tot cas, ja més endavant es plantejarà si cal adoptar alguna mesura diferent.

Pel que fa a la Massana, el 2020 es va adjudicar el concurs  Novatel per un termini de vuit anys. El contracte ja marcava unes tarifes i, ara, es vol mantenir una reunió amb la concessionària per veure si hi ha “possibilitats” o “marge de maniobra” per fer algun canvi. A partir d’aquesta trobada, es decidirà.

Pel que fa a Sant Julià, a l’abril es va convocar el concurs per adjudicar el servei. I en funció de les ofertes es valorarà que es pot fer.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending