L’abonament per al bus gratuït es podrà començar a activar aquest dijous

El tiquet, que s’haurà de renovar de nou encara que l’usuari en disposi actualment, serà vàlid per als sis mesos que dura la prova pilot encara que a efectes de compensació de les concessionàries tindrà un tractament mensual

Un bus per Prat de la Creu.
Un bus per Prat de la Creu. Toni Solanelles

Físicament a l’Estació Nacional d’Autobusos o en digital a través de l’aplicació Mou_t_b, l’abonament per disposar del bus gratuït a partir de l’1 de juliol estarà disponible a partir d’aquest dijous. L’abonament, que s’ha de renovar encara que ja se’n disposi, serà vàlid per als sis mesos de durada en què s’ha estimat la prova pilot. Govern espera una resposta massiva i un creixement accentuat de l’ús del bus. Però no hi ha una quantificació estricta.

L’activació de l’abonament a partir de dijous, segons que ha explicat el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Èric Bartolomé, s’ha acordat amb les dues empreses concessionàries del servei, amb les quals s’ha pactat com seran compensades. Així, encara que a efectes dels usuaris l’abonament serà vàlid per al conjunt del mig any de prova pilot, davant de les companyies operadores hi hauria una mensualització del projecte. A l’inici de cada mes rebran un a compte a partir de l’històric d’usuaris i a final de mes es regularitzarà el pagament en funció d’aquells abonaments que s’hagin efectivament activat.

Només que es faci un viatge al mes, Coopalsa i Nadal rebran 30 euros mensuals per abonament. Això permet les empreses disposar d’un coixí amb el qual, ara per ara, se senten còmodes. Una altra cosa és la compensació global des que es va posar en marxa l’abonament mensual a 30 euros, que data del setembre de l’any passat i per la rebaixa del qual, encara ara, no han rebut ni un sol euro, encara que hi ha el compromís governamental de transferir en breu un pagament en base als càlculs de l’administració.

IMG 20220621 111430
Un moment de la presentació del servei.

Els detalls de la posada en marxa del transport gratuït de bus els han donat el citat Bartolomé i el director, entre altres, del departament de Transports, un Josep Pujol que ha explicat que “amb els abonaments existents i aquest, tota la població resident podrà viatjar d’una manera o altra de forma gratuïta”. I és que s’ha de demostrar que s’és resident. L’abonament del bus gratuït que ara es posa en funcionament va adreçat a les persones entre 3 i 64 anys.

Com havien demanat les companyies, només que es validi l’abonament, se sumaran trenta euros al pagament mensual que es farà -en forma d’a compte a l’inici i de regularització més tard. Segons Bartolomé, “amb les companyies hem mantingut sempre un diàleg i per l’històric que tenim s’ha accentuat encara més” en vista a la posada en marxa del servei gratuït per als usuaris. “Canvia el pagador”, ha deixat clar Pujol remarcant que qui abona ara els 30 euros serà l’administració. “No s’ha pres cap decisió de forma unilateral”, ha insistit el secretari d’Estat que ha posat en relleu que si els abonaments s’activen dijous és perquè les operadores han assegurat  les companyies “fruit d’aquesta comunicació” que “és el millor dia”.

AJUSTAMENTS DE FREQÜÈNCIES I HORARIS

Èric Bartolomé ha afirmat, en relació amb el creixement d’usuaris que hi pugui haver, que “hem treballat amb diferents escenaris i esperem que la resposta sigui massiva”. Que la prova pilot es consolidi com un fet ordinari dependrà de moltes circumstàncies, com ara “la informació que la plataforma generi” i en funció de les necessitats s’aniran fent “ajustaments”, que poden comportar canvis d’horaris o de freqüències.

“Hi ha autobusos que estan saturats, però aquest comportament no dura tot el dia. Hi ha ocupacions molt baixes en altres hores”

El secretari d’Estat ha reconegut que més enllà del preu, de la gratuïtat en aquest cas, l’element decisiu perquè l’usuari s’enganxi al servei -“no és l’usuari esporàdic el que busquem”- és “la fiabilitat” i això depèn de moltes circumstàncies que s’aniran tenint en compte per fer els canvis que s’estimin. Bartolomé ha recordat que igual com la xarxa viària, els busos en hores punta van molt plens. “Hi ha autobusos que estan saturats, però aquest comportament no dura tot el dia. Hi ha ocupacions molt baixes en altres hores”.

El secretari d’Estat i el director, que han reconegut que l’aplicació Mou_t_b s’ha d’acabar d’afinar, han explicat també que preveuen, d’acord amb les companyies, que abans de final d’any es pugui establir una prova pilot de línia de connexió entre les dues valls. “Semblaria ser que hi ha una certa demanda però hem de destriar el gra de la palla”, ha explicat Bartolomé deixant clar que fins que no es faci la prova pertinent la situació no estarà clara del tot.

ACORD DE MÍNIMS

Com tampoc no estarà clara la motivació de l’acord de mínims que el Govern va anunciar amb les concessionàries en relació amb la compensació per la rebaixa unilateral de l’abonament als 30 euros. A les companyies només se’ls han ofert explicacions verbals. I Coopalsa i Nadal les volen per escrit. Èric Bartolomé ha explicat que una vegada es faci la transferència, el pagament, aquest anirà acompanyat amb una resolució on es motivarà la base del que es transfereix. I aquesta resolució, si escau, serà la que podrà servir per emprendre accions legals.

El secretari d’Estat ha assegurat que l’acord passa per “aplicar una fórmula que em permeto dir que està acordada i consensuada per totes les parts. On hi ha discrepància és en alguna de les xifres en relació a algunes de les variables”

El secretari d’Estat ha assegurat que l’acord passa per “aplicar una fórmula que em permeto dir que està acordada i consensuada per totes les parts. On hi ha discrepància és en alguna de les xifres en relació a algunes de les variables”. Però sobre el “el principi de la fórmula i els elements que intervenen en la fórmula”, com el preu mig, l’elasticitat i altres, no hi hauria dubtes. El Govern estima una xifra i les companyies consideren que haurien de percebre més diners.

En base a les xifres que considera l’administració “en resulta un import” que serà el que s’abonarà “sense que en absolut això pugui afectar al dret de les companyies a reclamar”. Un element de discrepància reconegut per Bartolomé i que Pujol ha matisat és el fet que l’administració inclou el període de pandèmia enmig dels càlculs. I les empreses creuen que aquesta etapa anormalment baixa i que a priori no s’hauria de tornar a repetir no s’hauria de tenir en compte. El secretari d’Estat, però, ha deixat dit que tampoc no es poden tenir en compte “només els elements bons o excel·lents”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending