Bonell confia en aprovar aquest any els entorns de proteccio de la Casa de la Vall i de Sant Esteve

La ministra de Cultura avança que el de l’església de Sant Serni de Nagol, a Sant Julià de Lòria ja s'ha posat a exposició pública

La Casa de la Vall és el museu gestionat per Govern més visitat el 2023.
La Casa de la Vall és el museu gestionat per Govern més visitat el 2023.

La ministra de Cultura, Mònica Bonell s'ha mostrat optimista i confiada en aprovar aquest any els entorns de protecció de la Casa de la Vall i de l'església de Sant Esteve. Pel 2024 han d'estar llestos els de Sant Miquel d'Engolasters, Sant Joan de Caselles i Sant Martí de la Cortinada. Bonell també ha destacat que el de l’església de Sant Serni de Nagol, a Sant Julià de Lòria s'ha posat a exposició pública.

La ministra ha explicat que seguint la política de la darrera legislatura s'ha volgut prioritzar aquells béns que formen part de la candidatura 'Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra' i ha afirmat que en el cas de la Casa de la Vall i de l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella hi ha una bona entesa entre el Govern, el Consell General i el comú de la capital. Els béns de la candidatura tenen preferència en els entorns però també en les possibles actuacions de rehabilitació.

En referència a Sant Serni de Nagol ha dit que ja estava avançat de la passada legislatura, juntament amb Sant Miquel d'Engolasters i Sant Joan de Caselles. Aquest dimarts, el Govern ha aprovat l’edicte de definició de l’entorn de protecció  així com els criteris que han de regir les intervencions sobre aquest Bé d’Interès Cultural i el seu entorn.

L'edicte de definició arriba sense que hagués entrat a tràmit al Consell General una nova llei de patrimoni cultural després del text del 2003 i de la modificació de 2014 que va reduir de 100 a 20 metres els entorns cautelars i va passar la pilota als comuns en la regulació dels entorns fins al punt que en la zona 2 o preventiva eren aquests i no el ministeri de Cultura el que tenia la decisió final.

El Govern ha informat en un comunicat que ’objectiu de la delimitació és assegurar la conservació d’aquest bé d’interès cultural, vetllar pel seu manteniment en un context ambiental adequat i evitar l’afectació dels valors estètics, històrics i culturals del monument, impedint que se n’alterin les perspectives, la contemplació o l’estudi.

Tal com determina la Llei 15/2014, del 24 de juliol, de modificació de la Llei 9/2003, del 12 de juny, del patrimoni cultural, s’estableixen dues zones que regeixen l’entorn de protecció. La zona 1, anomenada d’acompanyament, és la més pròxima al monument i té en compte les parcel·les que estiguin a tocar o situades dins del perímetre de 20 metres comptats des del bé d’interès cultural, per a la qual s’estableixen una sèrie de criteris destinats a preservar la imatge del monument i del seu entorn més immediat.

Pel que fa a la zona 2, anomenada preventiva, va més enllà del perímetre de 20 metres i s'entén com una continuació del context del monument que inclou la major part de les visuals i elements paisatgístics que l'acompanyen. Aquests criteris són proposats pel Govern al comú de Sant Julià de Lòria perquè puguin ser integrats, si així ho considera oportú, al seu pla d'urbanisme parroquial.

A partir de l'aprovació d'aquest edicte s'obre un termini d'exposició pública d'aquest, per a la presentació de possibles al·legacions per part de la ciutadania, i posteriorment s'aprovarà el decret corresponent. L'església de Sant Serni de Nagol, és un monument situat a poca distància del poble de Nagol vora de la carretera de Certers i presenta un alt grau d'autenticitat íntimament associat al context que l'envolta. Les pintures murals conservades in situ formen un conjunt de pintures romàniques de gran valor i de característiques úniques a Andorra.

Comentaris (4)

Trending