Govern diu que la caiguda del roc a Bonavista no suposa que la zona tingui més risc que abans

Sobre possibles actuacions futures recorden que la muntanya és de titularitat comunal, mentre la corporació treballa per reparar els desperfectes causats al camí de sota el rec i estudia reobrir l’anella verda demà o demà passat

La roca que va desprendre's diumenge a la tarda de la canal de Bonavista.
La roca que va desprendre's diumenge a la tarda de la canal de Bonavista. T. S.

El Govern assegura que la perillositat de l’àrea de la canal de Bonavista que va veure’s afectada per l’esllavissada de rocs diumenge al vespre no ha incrementat respecte a la situació d’abans del despreniment. De fet, recorden que la Solana d’Andorra la Vella és un lloc on “periòdicament” succeeixen despreniments rocosos de major o menor volumetria i és considerada una zona de “cert perill”, motiu pel qual la darrera caiguda “no es pot considerar, en cap cas, com un fet excepcional”.

Arran de la petició d’informació feta per l’Altaveu sobre la situació a la canal de Bonavista i les possibles actuacions que s’han de dur a terme a partir d’ara, des de l’executiu s’ha volgut deixar clar que la zona de la Solana està inventariada i s’hi fan “inspeccions geològiques anuals” des del ministeri de Territori per controlar l’activitat de la zona i l’estat de les proteccions col·locades pel Govern.

En aquest sentit, recorden que “totes les zones edificades” tenen proteccions i que les roques que van caure van quedar aturades “en el límit de la zona de perillositat alta (no edificable) i mitjana (edificable amb proteccions)”. Segons informacions veïnals confirmades per l’Altaveu, l’espai on va quedar aturada la roca forma part de la propietat que tira endavant la construcció de la promoció Gil Torres, que justament fa uns mesos havia iniciat alguns treballs i que tenint en compte la qualificació de la zona pel que fa a la perillositat també haurà de comptar, si s’acaba desenvolupant, amb les mesures de protecció adients.

Les roques que van caure van quedar aturades “en el límit de la zona de perillositat alta (no edificable) i mitjana (edificable amb proteccions)”

Des de l’executiu també afegeixen que l’informe geològic del Govern apunta que “l’abast i les energies” observades després d’aquest episodi són congruents amb els estudis efectuats fins ara.

En aquest cas, l’actuació derivada del Govern i duta a terme pel cos de bombers, va servir per dur a terme les tasques per assegurar la zona afectada per la caiguda de la roca i els tècnics del departament de Territori també han inspeccionat in situ el terreny per comprovar si la situació “sortia de la norma”.

Amb tot, apunten que les actuacions que han de seguir a partir d’ara, “tot i que poden comptar amb la col·laboració governamental, es recorda que la muntanya és de titularitat comunal”.

WhatsApp Image 2024 04 02 at 11.12.30 AM

Relacionat

Quan les xarxes dinàmiques poden no ser suficients al Solà d’Andorra

CORPORACIÓ

Des del comú de moment s’informa que no hi ha novetats i que l’espai estaria estabilitzat. Ara bé, també és cert que els horts que es van veure afectats són majoritàriament de propietat privada. En aquest sentit caldrà determinar, per exemple, si es treu i com la roca que va caure més avall o qui ha de compensar els afectats per desperfectes.

Caldrà determinar, per exemple, si es treu i com la roca que va caure més avall o qui ha de compensar els afectats per desperfectes

En tot cas, des de la corporació segueixen treballant per reobrir el rec del Solà, una acció que es podria dur a terme demà o demà passat, segons les previsions dels responsables comunals.

No obrirà tant ràpidament, en canvi, el camí que queda just per sota i que és accessible per vehicles. Aquest espai si que va quedar malmès per la caiguda del bloc rocós i hi ha un forat que cal tapar. Fins que no s’hagin enllestit aquests treballs, no s’hi podrà passar.

ESTUDI

Des de la corporació, en canvi, sí que s’ha previst una partida econòmica per poder fer un estudi sobre caiguda de blocs rocosos a la parcel·la que queda a la part de sota del carrer Gil Torres, la que comprèn l’aparcament i el parc de gossos del costat. Es tracta d’un espai on fa anys que es parla de poder-hi dur a terme algun projecte, però fins ara no s’ha concretat perquè s’és conscient que hi ha cert risc de caiguda de rocs. Per aquest motiu, la nova corporació vol saber exactament quin és el risc, si s’hi podria tirar endavant alguna proposta o no i si farien falta proteccions o no.

Comentaris (7)

Trending