Govern admet que no es va obrir cap telecadira al Pas per no molestar França

En resposta a les preguntes de la consellera general Carine Montaner, l’executiu considera que l’actual context financer fa impossible plantejar una gratuïtat del túnel d’Envalira per residents, treballadors i empresaris de la localitat fronterera

Una imatge de l'estat de les pistes al Pas de la Casa el passat hivern.
Una imatge de l'estat de les pistes al Pas de la Casa el passat hivern. GRANDVALIRA

El Govern ha admès que el fet que durant gairebé tot l’hivern cap de les instal·lacions esquiables al Pas de la Casa hagin estat en funcionament es deu bàsicament a evitar “un efecte crida” que pogués molestar França. Així s’ha explicat en una resposta a les preguntes formulades per la consellera general no adscrita Carine Montaner. Des de l’executiu també es descarta que ara es pugui aplicar una gratuïtat total del túnel d’Envalira als treballadors i residents a la localitat fronterera.

En la resposta, firmada conjuntament per quatre ministres (Jordi Gallardo -Presidència, Economia i Empresa., Jordi Torres Falcó    -Ordenament-, Verònica Canals –Turisme- i Joan Martínez Benazet –Salut), es respon a la pregunta de si es va fer alguna gestió amb Saetde, l’explotadora del domini del Pas, per obrir almenys un telecadira. En aquest sentit, es recorda que “les mesures adoptades per les autoritats franceses respecte del tancament de les pistes d'esquí del país van comportar, en un exercici de lleialtat institucional del Govern, l’adopció d’un seguit de limitacions d'accés dels visitants francesos a les pistes del Principat”. I en aquest punt, s’admet que “l’obertura de les pistes per als andorrans i residents hauria pogut justificar tenir un telecadira del costat del Pas de la Casa obert i en funcionament”. En canvi, no se’n va activar cap “a fi d'evitar un efecte crida”.

Un argument similar s’esgrimeix a l’hora d’explicar per què es va denegar l’obertura d’un Stop Lab a la població fronterera. S’admet que respon “a raons diplomàtiques”, ja que “les autoritats franceses podrien interpretar que s’estava promovent una campanya per afavorir la mobilitat dels seus ciutadans”. També s’assegura que hi havia raons “de racionalització i optimització de recursos”.

Una imatge recent del Pas de la Casa.

Relacionat

Empresaris del Pas reclamen que el túnel sigui gratuït i més atenció per al poble

Una altra proposta de Montaner era que s’implantés la gratuïtat del túnel d’Envalira per a residents, empresaris i treballadors del Pas, almenys durant “aquest període complicat de restriccions sanitàries Covid-19”. El Govern entén que, ara mateix, aquesta mesura no és possible tenint en compte l’estat de les finances de l’executiu. Es recorda, a més, que “ja es fa un esforç pressupostari, des de fa anys, perquè (...) tinguin una reducció molt significativa del peatge”. En la resposta, però, s’indica que “en el context actual de pandèmia, les finances públiques travessen una situació molt complexa” i “per responsabilitat envers la ciutadania” cal “aplicar una austeritat pressupostària severa”. Per tant, “la decisió de subvencionar la totalitat dels peatges per als residents i treballadors del Pas de la Casa (és a dir, fins a la gratuïtat total per a aquests usuaris) es veu molt difícilment assumible en el moment actual”.

Des del Govern, a pregunta sobre si es preveu un pla de dinamització específic per a la localitat, s’apunta que “es treballa en un escenari post Covid-19” amb “l’adaptació i continuació del Pla estratègic del turisme de compres desenvolupat entre els anys 2015 i 2019”. I, en aquest marc, “tant el Pas de la Casa com altres punts del territori seran objecte de les accions de millora que es derivin de la seva aplicació”.

Montaner també demana si era possible incloure a les persones que treballen de cara al públic en el col·lectiu prioritari per rebre la vacuna contra el coronavirus. Salut posa en relleu que “la limitació de l’arribada de vaccins fa necessària una planificació de la vacunació prioritzant els grups de més risc de patir la malaltia amb conseqüències greus per a la seva salut i de transmetre el virus”.

Comentaris

Trending