Les famílies d’Encamp accediran a prestacions socials sense acreditar un any vivint a la parròquia

Els grups del comú aproven per unanimitat un nou reglament adaptat a l’actual situació generada pel coronavirus, tot i que el PS lamenta que no es regulin els ajuts directes

Un instant d'una sessió de comú a Encamp, celebrada de forma telemàtica.
Un instant d'una sessió de comú a Encamp, celebrada de forma telemàtica. COMÚ D'ENCAMP

Encamp ha modificat el reglament amb el qual s’atorguen les ajudes socials, com ara les exoneracions al pagament d’alguns serveis públics per a aquelles persones amb problemes econòmics. El canvi es fa per actualitzar alguns barems, ja que l’anterior text era del 2013 i havia quedat desfasat, però també per adaptar-lo a la situació provocada pel coronavirus. Així, es permetrà que s’hi pugui accedir a aquestes prestacions encara que no faci un any que es viu a la parròquia. El que no s’ha regulat són les ajudes directes, ja que es considera que fer-ho podria suposar una invasió de competències amb Govern.

La modificació del reglament ha estat treballada conjuntament per tots els grups de la corporació, que han votat de forma unànime a favor del canvi. La cònsol major, Laura Mas, ha explicat que calia “actualitzar-lo” perquè, per exemple, encara es mantenien alguns barems del 2013 i, per tant, eren massa baixos. A banda, s’han tingut en compte les dificultats provocades en moltes famílies per culpa de la crisi del coronavirus.

Des de la majoria es defensa que posar negre sobre blanc les ajudes directes hagués envaït competències del Govern i es considera que és millor deixar una porta oberta a analitzar cas per cas les possibles demandes

“En temps de Covid, no és just que es demani un any de residència per poder-les demanar”, ha apuntat la mandatària, que també ha indicat que s’han establert negre sobre blanc les obligacions dels beneficiaris perquè “hagin d’acreditar que realment necessiten aquestes ajudes”. Sobre aquest punt, ha deixat clar que la voluntat és “estar a prop del ciutadà”.

Els dos grups de la minoria han donat suport al text. De fet, tots dos han destacat que s’ha treballat conjuntament. “Hem pogut fer aportacions i se’ns ha escoltat. El que era primordial és poder ajudar els ciutadans i millorar el text”, ha manifestat la consellera d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal. Per la seva banda, des de PS+Independents David Rios ha destacat que “en aquests moments la població pateix i cal tenir un reglament que sigui adequat a les necessitats”.

El conseller socialdemòcrata ha explicat que “entre tots hem aportat millores” i ha puntualitzat que, en el cas del PS, “s’han aprovat la majoria de propostes”. Ara bé, no totes. Rios ha lamentat que no s’hagi volgut anar més enllà reglamentant les ajudes directes, fet que atribueix al fet que “es pugui considerar que es va contra el Govern, quan són compatibles, com ha demostrat Escaldes”.

Des de la majoria, el cònsol menor, Joan Miquel Rascagneres, ha defensat la decisió tot indicant que “hi ha una dificultat institucional amb la llei de serveis socials que no ho permet, perquè suposa un trencament de la igualtat”. Aquesta afirmació està, ha indicat, reforçada per “informes jurídics”. Tot i això, ha explicat que s’ha optat per “deixar una porta oberta” que es faria amb una anàlisi “cas per cas”. Així, “si no tenim competència, es derivarà la gent cap als serveis socials” i, per tant, “en cap cas les persones quedaran desateses”.

Comentaris

Trending