Espot fa una crida al “sentit comú” per resoldre la qüestió del Madriu

El cap de Govern entén que si es posa voluntat es pot trobar una solució perquè “en el fons, tothom hi està d’acord”, mentre que Gili defensa que no actuen amb “unilateralitat”

Espot i Gili, amb altres autoritats, a l'escenari del parc de la Mola, amb membres de l'Esbart Santa Anna fent-se fotos al fons.
Espot i Gili, amb altres autoritats, a l'escenari del parc de la Mola, amb membres de l'Esbart Santa Anna fent-se fotos al fons. G. P.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha fet una crida a posar “sentit comú” en la polèmica sorgida entre les corporacions parroquials amb territori a la vall de Madriu. El mandatari s’ha ofert, fins i tot, des del respecte a les competències de cada administració a “ajudar” a “assolir consensos”. De fet, ha posat en relleu que la seva sensació és que “en el fons s’està d’acord però ens perdem en les formes”. Per la seva banda, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha refermat la seva posició, però ha negat que hi hagi “cap unilateralitat” en les seves accions.

Tots dos polítics han coincidit aquest diumenge en els actes de celebració del 44è aniversari de la creació de la parròquia d’Escaldes. Espot ha admès que no està satisfet amb tot el que ha passat en els darrers mesos al voltant de la comissió de gestió del Madriu. “La situació no agrada ningú”, ha reconegut. Justament per això, i sempre deixant clar que “la responsabilitat del Govern no és mediar entre comuns, ja que hi ha un repartiment de competències i un respecte de la seva autonomia”, sí que s’ha mostrat disposat a posar de la seva part per desllorigar l’atzucac actual.

“Sempre, des de la perspectiva de l’interès general, allarguem la mà per ajudar a trobar consensos”, ha afirmat. El mandatari ha recordat que “la vall és compartida per quatre comuns, però Escaldes té un paper preponderant tant per territori com per la presència de la major part dels propietaris”. No obstant això, defensa que “necessitem que tothom ha de posar de part seva per assolir una solució de compromís que satisfaci a tots”.

La cònsol major d'Escaldes, Rosa Gili.

Relacionat

Gili insisteix a dir que “qui s’ha tancat en banda amb el Madriu no és Escaldes”

Això, ha assegurat, no hauria de ser tan complicat. I és que, ha remarcat, “crec que hi ha un acord sobre el fons, però ens estem perdent amb les formes”. I, per això, cal “posar sentit comú” amb un clar objectiu: “no només és protegir la vall sinó també remar conjuntament per poder mantenir-ne l’essència i la idiosincràsia”.

Per la seva banda, Gili ha assegurat que el seu comú “sempre ha tingut la voluntat de treballar conjuntament”. Malgrat això, ha deixat clar que, de moment, no varia la seva postura: l’ordinació, tal com està, no l’aprovarà. “Ja vaig dir que hi havia coses que calia retocar. Hem fet la feina i hem plantejat el que pensem que cal canviar”, ha apuntat, deixant, per tant, la pilota a la teulada dels altres tres comuns (Andorra la Vella, Encamp i Sant Julià). També ha assegurat que, tot i aquest impàs, “la vall està protegida”.

En referència a les acusacions fetes per la cònsol major d’Andorra la Vella, que havia lamentat “la unilateralitat” que, entenia, demostrava Escaldes amb l’aprovació d’una ordinació pròpia d’accés, Gili ha afirmat que “no n’hi ha cap; fem el que podem fer”. També ha avançat que “quan es vulgui seure i parlar, no hi haurà cap problema” per trobar una solució.

Comentaris (7)

Trending