Escaldes no donarà llicències urbanístiques fins a tenir els estudis de càrrega

La mesura, aprovada amb el suport de la minoria i que entra en vigor avui mateix, es preveu que no s’allargui més d’un any, període durant el qual també s’hauria de fer la revisió del pla d’urbanisme per aturar “l’urbanisme desenfrenat”

Imatge de les torres del Clot d'Emprivat encara en plena construcció.
Imatge de les torres del Clot d'Emprivat encara en plena construcció. M. P.

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dimarts el decret pel qual es preveu la suspensió d’atorgament de llicències urbanístiques mentre es fan els estudis de càrrega. La mesura entra en vigor avui mateix, ja que ja s’ha publicat al BOPA, i ha rebut el suport, també, dels tres consellers de la minoria de Demòcrates.

“El decret té per objectiu donar compliment a una qüestió que portàvem al programa electoral i que ve per l’urbanisme desenfrenat que hem vist”. Així ha justificat la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, la proposta d’aprovació del darrer punt previst a l’ordre del dia de la sessió de consell de comú que s’ha celebrat aquest dimarts. Amb els vots a favor dels tres consellers de la minoria de Demòcrates+Independents s’ha donat llum verda a suspendre l’atorgament de les llicències urbanístiques a la parròquia fins que no es disposi dels estudis de càrrega i es tingui enllestida la revisió del pla d’urbanisme. Així, des d’avui resten suspeses les tramitacions i atorgaments de plans especials, projectes de parcel·lació, projectes d’urbanització i projectes d’edificació de nova planta.

“Ja fa dies que ho estem treballant”, ha assegurat la cònsol major, que ha remarcat que els estudis “van lligats a moltes coses, algunes de competència comunal i altres de competència estatal” i segons ha indicat encara falta que el Govern els faci arribar algunes informacions referents, per exemple a les parapúbliques. I és que tal com ha manifestat, els estudis hauran de tenir en compte aspectes com l’energia o l’aigua, però també elements més transversals com la sanitat o la mobilitat.

“Ens semblava essencial poder fer això, sinó era un sense sentit”, ha afirmat en declaracions als mitjans durant la roda de premsa posterior a la sessió. I és que “si ara ja estàvem preocupats perquè alguns serveis es qüestionen si arribem o no al creixement que tenim, parem-ho ja”, ha defensat, recordant que aquesta tardor “vam veure una altra parròquia patint per l’aigua, per tant, no ens podem quedar neutres i indiferents”.

“Si ara ja estàvem preocupats perquè alguns serveis es qüestionen si arribem o no al creixement que tenim, parem-ho ja”, ha defensat Gili

Gili ha exposat que durant el 2024 s’ha de fer “tota una feina que ha d’anar conjunta, no ho podem separar, una cosa va lligada amb l’altra”, i és que els estudis de càrrega condicionaran, per exemple, la revisió del pla d’urbanisme que s’haurà de fer en paral·lel. Per tant, “de moment la suspensió no la donem forçosament per un any, l’hem donat fins que es facin els estudis de càrrega, però molt probablement s’ajunti amb la revisió”, ja que “ens agradaria” ha dit Gili, que durant el 2024 es faci l’estudi, la revisió “i tot, l’objectiu és aquest perquè parar per parar no té sentit, però sí parar per fer un bon urbanisme”. Amb tot, els estudis es podrien tenir en 3 o 4 mesos.

La consellera de l’oposició de Demòcrates, Anna Garcia, ha recordat que ells també preveien el programa electoral l’elaboració dels estudis de càrrega i fer una revisió del pla d’urbanisme i per tant, han donat suport a la proposta. Ara bé, sí que han demanat és que es pugui fer amb la màxima celeritat. “Seria òptim fer-ho tot en un any”, ha assegurat Garcia per no perjudicar als ciutadans.

El decret entra en vigor avui mateix, de fet ja s’ha publicat al BOPA, i dona un termini de 60 dies hàbils d’exposició pública per presentar-hi al·legacions. Només afecta als projectes que es vulguin entrar a partir d’ara, ja que els que ja estan entrats, “si són correctes i compleixen la normativa cal donar-los compliment”.

COMISSIONS

D’altra banda, en la sessió d’avui s’ha informat de la creació de les comissions permanents que seran: urbanisme i accessibilitat, cadastre i habitatge, finances, comptes i TIC, tràmits i arxius, joventut i ciutadania, infància, gent gran, acció social, medi ambient, vall del Madriu, serveis comunals, manteniment d’edificis, esports, cultura, promoció econòmica, aparcaments, circulació i mobilitat i recursos humans.

Finalment, també s’ha nomenat al cònsol menor, Quim Dolsa i al conseller David Pérez com a representants al consell d’administració de Capesa, Rosa Gili, Laura Lopez i Marc González al de la Semtee, Ramon Tena a la junta de l’escola andorrana i Maria Carriço al consell de l’escola francesa.

Comentaris (26)

Trending