Escaldes posa en marxa el projecte de l’aparcament de l’Obac mitjançant concessió

La projecció és que una mateixa empresa es faci càrrec de la urbanització, la construcció i l’explotació del pàrquing, que es preveu que estigui enllestit al 2026

Un instant de la sessió de consell de comú d'Escaldes.
Un instant de la sessió de consell de comú d'Escaldes.

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dilluns a la sessió de consell la convocatòria d’un concurs públic per posar en marxa el projecte de l’aparcament de l’Obac. Concretament, es busca una empresa que es faci càrrec de la urbanització del terreny, la construcció i l’explotació del pàrquing, que hauria de tenir un projecte d’urbanització al 2023 i estar enllestit al 2026. D’aquesta manera, la zona alta d’Escaldes, que s’està mirant de potenciar, guanyaria més de 400 places.

L’aparcament de l’Obac, o Escalé, es projecta des del 2019, quan l’anterior corporació va tancar un contracte amb els propietaris del terreny. L’actual equip, encapçalat per la cònsol major, Rosa Gili, en revisar la documentació va fer una passa enrere, “s’ha estudiat jurídicament de forma profunda”. Això ha portat a una addenda que ha canviat significativament la relació entre l’ens privat i el públic. Principalment, algunes clàusules com aquella que indicava que si no es construïa amb cert període de temps, el comú tenia el perill de perdre tota la inversió que s’havia fet en aquella infraestructura.

D’aquesta manera, s’ha pres la decisió de fer aquest aparcament mitjançant una concessió. Que sigui un privat qui inverteixi i s’encarregui de gestionar l’aparcament. “El cost de l’obra és molt important, i el nostre interès és que sigui un promotor qui ho faci”, ha explicat Gili. En aquest sentit, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha recordat que el projecte es preveia en 14 milions d’euros, aproximadament, al 2019. Actualment, per tant, el cost seria més elevat. “És el que invertim en quatre anys, per tant, passaríem quatre anys sense poder fer res més que dedicar-nos a aquest aparcament”, ha indicat Dolsa.

“Pensem que això s’havia de fer amb diners públics, i hem votat favorablement perquè pensem que és una obra prioritària per la parròquia”

Aquest concurs compta amb algunes clàusules força obertes, com el temps de concessió, cànon o les tarifes de pagament, entre altres. Aquesta decisió s’ha pres, segons Gili, per facilitar que hi hagi més ofertes d’empreses que puguin fer-se’n càrrec del projecte, “creiem que posar molts condicionants hagués sigut un fre”. Al plec de bases, però, s’estipula que el projecte d’urbanització hauria de presentar-se abans de l’1 d’abril del 2023, i que la construcció hauria d’estar enllestida per a l’1 de novembre de 2026. Les places d’aparcament que oferirà seran 600 per cotxes i 63 per motos, però, Gili ha recordat que “es va acordar que dues plantes serien per a la propietat”. Per tant, en total hi hauria 455 places en concessió. Pel que fa a les tarifes, “tractarem que siguin econòmiques i que es facin abonaments per als veïns”, però haurà de ser l’empresa qui ho decideixi.

L’oposició ha votat a favor, però no ha dubtat en traslladar totes aquelles coses que no els hi ha semblat bé o, en tot cas, que s’haurien d’haver fet diferent sota el seu punt de vista. Concretament, Miquel Aleix ha remarcat que “pensem que això s’havia de fer amb diners públics, i hem votat favorablement perquè pensem que és una obra prioritària per la parròquia”. Però, han remarcat que, amb el panorama actual, és molt possible que el concurs es pugui declarar desert, i que això endarreriria més encara un projecte que consideren cabdal.

D’altra banda, també s’ha remarcat el fet que el projecte Caldes hagués hagut d’anar conjuntament amb l’aparcament. “Si no hi ha pàrquing, possiblement s’hauria de replantejar tot”, ha indicat Jordi Vilanova. En aquest sentit, Aleix ha indicat que el comú s’ha de plantejar les infraestructures tenint en compte l’estocatge de vehicles. “Gastar els milions en la revitalització de la part alta sense tenir les infraestructures necessàries no té cap sentit”, ha insistit el conseller.

50.000 EUROS DE CRÈDIT EXTRAORDINARI PER A L’ESPAI CALDES

Les males condicions en les quals es troba la coberta de l’espai Caldes després de les pluges torrencials ha portat al comú ha aprovat un crèdit extraordinari de 50.000 euros per poder dur endavant les diferents intervencions. Concretament, i segons ha explicat el secretari general, Cerni Escalé, es tracta d’una mesura preventiva per poder fer arranjaments en cas de ser necessari, ja que no es tenia previst dintre del pressupost per al 2022.

Actualment, dintre de l’espai Caldes hi ha fortes filtracions d’aigua. Segons ha explicat Aleix, és a causa la coberta plana, que no suporta la pressió quan hi ha forts xàfecs. Per tant, aquests 50.000 euros serviran de ‘coixí’ per poder fer una intervenció més important que no pas les que s’han anat fent darrerament, i poder solucionar els problemes que, de no posar remei, poden arribar a ocasionar desperfectes importants. Sobretot, tenint en compte que es tracta d’un espai que acull obres d’art.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending