Escaldes-Engordany ha distribuït onze compostadors a domicilis particulars

El seu ús permet reduir un 90% els residus orgànics i, per tant, també les emissions de gasos d'efectes hivernacle, i es pot utilitzar com adob per a horts i jardins

Una de les possibilitats del compostatge és utilitzar-lo com adob pels horts o el jardí.
Una de les possibilitats del compostatge és utilitzar-lo com adob pels horts o el jardí.

Escaldes-Engordany, per segon any consecutiu, ha iniciat una campanya per proporcionar de forma gratuïta compostadors a particulars. En les dues edicions s'ha repartit un total 11, però, des de la corporació, s'esperaven una xifra més elevada. Com destaquen "redueix un 90% els residus orgànics" i serveix com "adob per a jardins i horts".

El Comú d’Escaldes-Engordany va engegar el passat mes d’abril la segona campanya de distribució de compostadors. En aquest sentit, la consellera de Medi ambient i Mobilitat, Cèlia Vendrell, ha puntualitzat que, entre la primera -que es va efectuar el 2021- i la d’enguany, ha entregat, de forma gratuïta, 11 compostadors a domicilis particulars. De fet, com ha especificat la consellera, el 2021 es van rebre “un total de 14 demandes, però només va poder satisfer 9”, mentre que en aquesta segona campanya, “només hem tingut 3 sol·licituds i, de moment, s’han aprovat 2”. Entre els motius per no fer entrega hi ha que “no viuen a Escaldes” o “no compleixen els requisits”. En aquest sentit, ha volgut especificar que el que s’entrega, “requereix que estigui en contacte amb terra natural”.

Vendrell no ha amagat que “s’esperava més demanda” i ha fet autocrítica assegurant que “potser la campanya de comunicació no ha estat prou bona” o que “altres persones en tenen d’una altra tipologia”. Sobre la difusió de l’acció, aquesta s’ha dut a terme a partir de les xarxes socials i a la web de la corporació comunal i ha descartat fer-ne una de més profunda, com un porta a porta, sobretot en les zones on hi ha més habitatges que puguin ser susceptibles de poder-ne tenir un.

“Totes les cases unifamiliars i xalets en podrien tenir. És un públic objectiu ampli”, ha assegurat la consellera a mode per animar a la gent que s’animi a tenir-ne un i és que “permet reduir fins a un 90% els residus orgànics que generes” i, per tant, “s’ajuda a la reducció de les emissions de gasos a efecte hivernacle”, així com “els residus els poden aprofitar com adob pel jardí o hort”, tot i que des del comú recomanen no tirar-hi carn i peix per “evitar les males olors i atraure rosegadors”.

A Aquesta segona campanya, s’hi afegeix les visites que estan fent els tècnics del departament de Medi Ambient a les persones que van sol·licitar els compostadors el 2021 per verificar i analitzar el procés natural de transformació de residus. D’altra banda, aquelles persones que estiguin interessades poden fer la demanda al Departament de Medi Ambient del Comú d'Escaldes-Engordany i els tècnics visitaran el domicili per certificar que es compleixen els requisits.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending