Escaldes-Engordany esdevé la parròquia amb menys endeutament tot i els 31 milions totals d’inversió

L'oposició de Demòcrates critica l'augment en les despeses de personal i l'escassa política mediambiental

Comentaris

Dolsa, Gili i Tudó durant la sessió de comú d'aquest dimecres.
Dolsa, Gili i Tudó durant la sessió de comú d'aquest dimecres. BRU NOYA

El comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dimecres en sessió de consell el pressupost per a l'any 2023. És el darrer de l'actual equip comunal. La minoria de Demòcrates hi ha votat en contra. El pressupost és de 39 milions, una xifra serà superior en un 14% als números d'aquest any.

El cònsol menor, Quim Dolsa ha anunciat, en referència al marc pressupostari, que el  53,23% d'endeutament a l'inici que serà del 19% a final del mandat segons les previsions. Serà el més baix dels comuns tot i els 31 milions d'inversió durant el mandat. Dolsa ha presentat un pressupost prudent, realista i adaptat a les necessitats de la parròquia. "Hem d'estar atents a l'evolució de la guerra d'Ucraïna" ha dit i ha avançat que no s'augmentaran les taxes en un pressupost, segons les seves paraules, "concebut per a les persones i els empresaris d'Escaldes-Engordany".

En els comptes, s’impulsen projectes de reactivació que contribueixen a la recuperació econòmica, com és el projecte Caldes a més d’altres iniciatives de dinamització. A banda, s’ha previst l’execució del pla especial Suble-28 a Can Noguer; el projecte de concessió administrativa de l’aparcament de l’Obac (Escaler); els ascensors de Fiter i Rossell; la rehabilitació dels ponts i millora del seu entorn; rehabilitacions d’edificis (Prat del Roure, Espai Caldes, borda Gabriel, escoles bressol, l’escorxador); treballs a Ràmio; la millora de la via pública; i la millora dels parcs i espais verds, entre d’altres. El pressupost pel 2023 també es fixa com una de les prioritats treballar per millorar l’eficiència energètica i consolidar la mobilitat sostenible. Per això s’ha previst millorar l’eficiència de
l’enllumenat públic i els edificis i el manteniment del bus a la demanda.

Així mateix, un altre dels objectius és potenciar l’activitat econòmica, cultural, social i esportiva amb projectes ja consolidats com és el Festival de Jazz, altres nous de dinamització de la parròquia i projectes socials consolidats com l’Okupa’t i l’Empoderat així com el programa de prestacions socials. De fet, per al 2023, es dona continuïtat a les polítiques socials tenint en compte les conseqüències de la situació econòmica inflacionària sobre la ciutadania i en coordinació amb les polítiques que s’estableixin a nivell nacional. Paral·lelament, es continuarà amb la millora en els processos amb recursos tecnològics dins l’administració comunal que permetin racionalitzar la utilització dels recursos públics i millorar l’eficiència. A més a més es seguirà garantint un ampli ventall de prestacions i serveis a la parròquia a preus assequibles però sostenibles.

La separativa d'aigües genera controvèrsia entre majoria i minoria

Per la minoria de Demòcrates, Miquel Aleix ha manifestat que el pressupost "marca un punt de partida i un d'arribada perquè hi ha una part d'inversió que no es durà a terme en aquesta legislatura". Considera que part de la inversió quedarà pendent pel comú que sortirà de les properes eleccions". Ha criticat l'augment en el capítol 1, el de remuneracions del personal que ha arribat als set milions d'euros sense comptar els darrers tres mesos d'aquest any. "Ha estat un augment del 13,3%" en el càlcul d'Aleix tot assegurant que "cal limitar aquesta despesa que posa en qüestió la mateixa administració".

Un altre apartat qüestionat per Aleix ha estat la política mediambiental amb la desaparició del pressupost d'una part de les obres de la separativa d'aigües de l'avinguda Fiter i Rossell. També ha trobat a faltar una dotació per la separativa d'aigües de la carretera de la Plana -des d'Engolasters, fins al col·lector general- així com pel carrer De Gaulle."Durant la campanya electoral i després van fer molta publicitat del seu compromís amb el medi ambient", ha conclòs Aleix.

Tampoc s'han lliurat de les crítiques de l'oposició els, que consideren, pocs diners destinats a polítiques socials o la que Aleix ha definit com poca agilitat de la majoria en l'aparcament de l'Escaler. Per la minoria, l'aparcament de l'església, amb unes 100 places, no és la solució a la part alta d'Escaldes-Engordany. Dolsa ha repilcat dient que "escoltant-lo sembla que la parròquia visqui en el caos i no és així". Ha retret la poca inversió dels comuns de Demòcrates i en referència a l'augment de les despeses en personal ha recordat que l'IPC ha pujat en els darrers anys i que s'han creat nous departaments comunals. "Deixem el comú en una millor situació que quan vam entrar", ha emfatitzat.

Finalment i pel que fa a la separativa d'aigües ha comentat que hi ha obres que cal fer en col·laboració amb altres institucions o empreses com FEDA. La cònsol major, Rosa Gili ha manifestat que la separativa s'hauria d'haver efectuat fa uns deu anys i "nosaltres vam arribar en fa quatre i amb una pandèmia pel mig".

 

Comentaris (13)

Trending