Escaldes-Engordany aprova els comptes del 2019 amb un deute de 14 milions d'euros

La majoria critica la manca d'inversions mentre que la minoria destaca la bona gestió econòmica, que deixa la xifra més baixa de dèficit en 20 anys

Comentaris

Dolsa, Gili i Escalé durant la sessió de comú d'aquest dimarts.
Dolsa, Gili i Escalé durant la sessió de comú d'aquest dimarts. Altaveu

El comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dimarts el passament de comptes de l'exercici 2019, i l'ordinació de preus públics 2020. El dèficit és 14 milions d'euros i ha baixat en 2,8 milions d'euros. El nivell d'endeutament és del 53% El cònsol menor, Joaquim Dolsa ha subratllat que s'han prioritzat els bons resultats en detriment d'inversions que s'han centrat en l'embelliment i les barreres antiterrorista de l'avinguda Carlemany, deixant de banda altres indrets de la parròquia.

Dolsa també ha dit que hi ha hagut deixadesa en la renovació d'alguns contractes com ara el del manteniment de la caldera de l'edifici de Fiter i Rossell que havia caducat feia 20 anys. El conseller demòcrata, Jordi Vilanova ha destacat que el mandat de Trini Marín s'ha tancat en l'endeutament més baix dels darrers 20 anys. "Són bones dades que posen el comú en una situació sanejada per afrontar noves obres com l'aparcament de l'Obac, la clau per revitalitzar el comerç de la part alta". Vilanova s'ha dirigit a la majoria tot assegurant que no han de malbaratar aquesta situació privilegiada". Els consellers demòcrates han votat a favor dels comptes que deixen en tresoreria 14,2 milions d'euros.

El cònsol menor ha opinat que "estem fent un gran esforç a nivell de pressupost ja que l'hem hagut d'adaptar a la nova situació provocada per la Covid-19". Dolsa ha concidit en assenyalar que la situació econòmica és bona amb un romanent de 200.000 euros. "Aquests quatre anys el comú no ha invertit en coses essencials com la separativa d'aigues o la remodelació de la plaça de la Font Blanca. La situació és bona però perquè el comú anterior no ha invertit".

 L'execució de les inversions durant l'any passat és del 43% (6,6 milions d'euros)

En aquest sentit, l'execució de les inversions durant l'any passat és del 43% (6,6 milions d'euros). El pressupost final del 2019 va ser de 33,3 milions d'euros dels quals es va executar un 75%. Les inversions més importants, han estat la 5a planta de la Casa Comuna, l'adequació de dos aparcaments nous i  d'espais públics. "Tot i això, s'han deixat d'invertir 6,46 milions d'euros, un 60,60% de la despesa en inversions reals"., Dolsa ha afegit que els ingressos extraordinaris derivats de la construcció, els quals han estat d'1,23 milions, van ser destinats majoritàriament a l' amortització de deute "donant l'esquena a polítiques d'inversió".

En referència a l'aparcament de l'Obac ha manifestat que s'haurà de replantejar el projecte. "Es van signar contractes potser d'una manera massa precipitada. Aquest projecte s'ha de reconduir i en uns terminis més llargs. Ara mateix l'actual projecte és inassumible". Vilanova s'ha mostrat favorable a revisar els contractes i ha remarcat que s'han fet inversions importants" i ha reconegut que se n'han deixat de fer. “No desestimin un projecte només perquè va ser impulsat per un comú amb un altre color polític. I tampoc l’impacte de la Covid-19 és una excusa per aturarlo”.  L'aparcament de 600 places ha de connectar amb la carretera de l’Obac.

Pel que fa als preus públics es modifica a la baixa la targeta d'aparcament AD+ i s'adequa el preu de la piscina comunal. L'aparcament del Madriu, tindrà un preu d'un euro l'estada de 12 hores i de dos euros tot el dia. "Els cotxes s'aparcaven a la carretera i suposava un perill", ha indicat el cònsol menor. Els preus han rebut l'aprovació de l'oposició demòcrata.

D'altra banda, el conseller demòcrata a l'oposició, Miquel Aleix ha recordat que en l'anterior sessió van proposar que es fes una rebaixa de salari, tan la majoria, com la minoria. Ha explicat que no està clar el redactat de la proposta en l'acta. "Volíem que fessim tots un esforç i que la mesura de rebaixa fos una mesura consensuada que ha sorgit de Demòcrates, i això no ha quedat constatat a l'acta". La cònsol major, Rosa Gili ha indicat que aquest dijous hi ha reunió de cònsols i que Escaldes-Engordany va demanar la inclusió de la rebaixa dels salaris. "No s'ha pogut incloure a l'ordre del dia però és un tema que hem de parlar entre tots els comuns".

Etiquetes

Comentaris

Trending