Encamp encareix un 10% el lloguer dels pisos per a temporers al Pas de la Casa

El comú ha tret a concurs la gestió pels sis mesos d’hivern dels tretze apartaments a la Solana, amb preus de 440 euros al mes (una habitació), 605 (dues) i 770 (tres), tot i que s’insta l’empresa a no traslladar tot el cànon als inquilins

Comentaris

Els antics pisos socials del Pas de la Casa.
Els antics pisos socials del Pas de la Casa. ENGITEC

Els pisos que el comú d’Encamp té al Pas de la Casa després del projecte d’habitatge social impulsat ara fa anys es tornaran a posar a disposició dels treballadors que han de fer la campanya d’hivern a la població. La corporació, tal com ja ha succeït en els últims tres hiverns, els treu a gestió per mirar de pal·liar les dificultats que molts d’aquests treballadors tenen per trobar allotjament en aquests sis mesos. Aquest cop, però, a un preu força superior. En comparació al concurs del 2021, el lloguer que s’haurà de pagar s’incrementa un 10%.

Els pisos, situats a la zona de la Solana, són el resultat del projecte que es va impulsar conjuntament amb l’empresa Gevivasa. Aquesta no va funcionar com s’esperava i, finalment, comú i societat van assolir un acord per posar fi. Bona part dels immobles se’ls va queda el privat per vendre’ls però la corporació va quedar-se una part. En concret, quinze. I són aquests els que ara es posen al concurs.

Es vol trobar una entitat que gestioni el lloguer durant aquests sis mesos, entre l’1 de novembre i el 31 d’abril. Hi ha cinc pisos d’una habitació, vuit de dues i dos de tres. El plec de bases ja marca que, com a màxim, s’hi podran allotjar dues persones per estança. Per tant, un màxim de 54.

Edifici dels pisos socials de a Solana del Pas de la Casa.

Relacionat

Encamp limita a un màxim de 54 temporers els que podran allotjar-se als pisos del Pas

El mateix document ja marca que el guanyador del concurs haurà de fer-se un càrrec d’abonar un cànon mensual de 8.580 euros. És a dir, un total de 51.480 durant els sis mesos de gestió. I això es traslladarà al preu dels lloguers que paguin als temporers, malgrat que es doni l’opció de “considerar-ho com un benefici de la seva feina o com un complement salarial”.

I això comporta que el preu fixat per cada tipologia d’apartament s’ha incrementat de forma important. Així, els d’una habitació costaran 440 euros al mes, pels 400 de la passada campanya d’hivern. Els de dues passen de 550 a 605. I els de tres de 700 a 770. És a dir, un increment del 10%, molt per sobre de l’IPC tant amb què es va tancar el 2021 (quan es va adjudicar l’anterior concurs) com del màxim que s’ha arribat a registrar al llarg del 2022.

Això sí, justament un dels punts que es tindrà en compte a l’hora de prendre la decisió seria si l’empresa presenta una oferta on no tot el cost del cànon es traspassi als inquilins. “Es valorarà l’impacte del càrrec percentual que els concursants han d’especificar en un % sobre el cànon, resultant adjudicatari el que presenti el càrrec percentual menor sobre el cànon i comporti una millora en les condicions laborals dels seus treballadors temporers”.  

Ara s’ha obert el procés via concurs públic. Les empreses interessades a agafar la gestió podran presentar la seva proposta fins al 19 d’octubre. A partir d’aquí, es prendrà la decisió. Els primer quatre anys de la iniciativa ha estat Saetde qui s’ha fet sempre càrrec del projecte i ha destinat els pisos a treballadors contractats per treballar a l’estació.

Comentaris (2)

Trending