Encamp reclama que les vaques de la parròquia puguin péixer en 230 hectàrees de la Massana

El comú encampadà té endegat contra un plet de delimitació territorial tot reclamant part dels termes parroquials massanencs i d’Escaldes a Beixalís i Padern, en què també s’ha adherit Andorra la Vella

La carretera de Beixalís, que uneix la Massana i Encamp.
La carretera de Beixalís, que uneix la Massana i Encamp. ARXIU

El comú d’Encamp reclama en el marc de la demanda interposada contra els comuns de la Massana i Escaldes per una qüestió de diferències territorials a les zones de Beixalís i Padern que les vaques encampadanes puguin péixer en una àmplia zona, de fins a 230 hèctàrees, que afectaria diverses propietats privades a l’Aldosa i Quart Mitjer. Tot deriva de la localització, segons Encamp, d’un seguit de creus que considera de terme i que qüestionarien les delimitacions territorials en un punt de la geografia andorrana on conflueixen tres parròquies.

De fet, tres parròquies o potser quatre, perquè Andorra la Vella també s’ha adherit a la demanda com a demandat en considerar que els terrenys comunals de l’antiga parròquia d’Andorra, abans per tant de la creació d’Escaldes-Engordany, són indivisos. En tot cas, i pel que fa als límits que afecten directament Encamp i la Massana, el comú ara presidit per Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres posa en dubte els límits entre les dues parròquies a la zona de Beixalís. Reclama com a propis uns 470.000 metres quadrats, és a dir, 47 hectàrees.

Una imatge del pic del Padern vist des del passeig del Riu, a Escaldes.

Relacionat

Batussa comunal al pic de Padern

El comú de la Massana, asseguren les fonts comunals consultades, té clar que els límits de propietat actuals són els correctes. Aquests límits seguirien la línia coneguda com a Serra Serrana (aigües vessants), i així ho ha contrastat la corporació massanenca tant amb els serveis tècnics del comú com amb propietaris de la zona i tècnics especialistes. La Massana considera que hi ha una interpretació errònia per part del comú d’Encamp entre creus de terme i creus d’empriu i altres creus que delimiten altres drets. És el mateix que considera Escaldes, a qui a la zona del pic de Padern el comú encampadà li reclama unes 5 hectàrees de terreny

A més, i com ja s’ha apuntat, el comú d’Encamp reclama un dret d’empriu molt ampli, de 2.300.000 metres quadrats, és a dir, 230 hectàrees, que afecta molts privats de la parròquia de la Massana. Tan gran és la zona que reclama que gran part dels propietaris de terrenys de l’Aldosa i Quart Mitjer estarien obligats, segons el comú d’Encamp, a haver de permetre les vaques encampadanes a péixer en els seus terrenys privats. El comú de la Massana considera que aquest dret d’empriu està prescrit i que a més no s’ajusta a la zona inicial de l’empriu, molt més reduïda.

Comentaris (6)

Trending